Is uw auto of bestelbus privé of zakelijk vermogen?

7 september 2023
Artikel

Ondernemers gebruiken hun auto’s, de personenauto en bestelbus, vaak voor zowel zakelijke ritten als privéritten. Een fiscale vraag is: moet de auto tot het privévermogen of tot het bedrijfsvermogen worden gerekend? Er zijn enkele spelregels die in u in acht moet nemen. Lees welke dat zijn.

Portretfoto van Luc Adriaansen
Neem contact op met:
Luc Adriaansen Senior belastingadviseur
Ondernemer zit in auto met laptop op schoot

U mag zelf kiezen

Bedrijfsmiddelen zoals auto’s die zowel voor zakelijk als privé worden gebruikt, worden door de Belastingdienst als keuzevermogen aangemerkt. Dit betekent dat u als ondernemer zelf mag kiezen of u uw auto tot het bedrijfsvermogen of tot uw privévermogen rekent. De keuze moet u maken bij de fiscale aangifte in het jaar dat u de auto aanschaft. Daarna kunt u niet meer van deze keuze afwijken, tenzij sprake is van een bijzondere omstandigheid.

Het recht om te kiezen is echter niet aan de orde als u de auto nagenoeg geheel voor privédoeleinden gebruikt. Bijvoorbeeld als een van uw kinderen de auto gebruikt om er dagelijks mee op en neer naar school te rijden. Onder nagenoeg geheel wordt in de rechtspraak 90% of meer bedoeld.

Wat is de beste keuze?

Wat de beste keuze is, is afhankelijk van meerdere factoren. Het is algemeen bekend dat een auto die op fossiele brandstoffen rijdt en meer dan 500 kilometer voor privédoeleinden wordt gebruikt jaarlijks een bijtelling kent van 22% van de cataloguswaarde. Een auto met een cataloguswaarde van € 60.000 leidt dus tot een bijtelling van € 13.200. Over dit bedrag moet u belasting betalen die afhankelijk van uw inkomen op kan lopen tot 49,5%. Heeft u meerdere auto’s op de bedrijfsbalans staan dan geldt de bijtelling voor iedere auto, tenzij dat er in het gezin maar één persoon met een rijbewijs is

Minder dan 500 kilometer privéritten

Wilt u de bijtelling ontlopen? Dan moet u over een sluitende kilometeradministratie beschikken, waaruit blijkt dat u de auto niet meer dan 500 kilometer voor privéritten heeft gebruikt. Onder die omstandigheid wordt de auto overigens als verplicht bedrijfsvermogen aangemerkt.

Bedrijfsvermogen of privévermogen: het blijft rekenen

Tegenover de bijtelling staat dat de kosten zoals afschrijving, brandstof, onderhoud, verzekering, en dergelijke in uw bedrijf aftrekbaar zijn. Het is dus een kwestie van rekenen of het voordeliger is om de auto als bedrijfsvermogen aan te merken of als privévermogen. Koopt u een oudere tweedehandsauto met een hoge cataloguswaarde dan kan het voordeliger zijn om de auto als privévermogen aan te merken. Gebruikt u de auto veel privé en weinig zakelijk dan kan het bij een hoge aanschafwaarde en hoge brandstofprijzen mogelijk aantrekkelijk zijn om de auto als zakelijk aan te merken. U moet zich hierbij wel aan de spelregels houden

Hoofdregel geldt bij weinig zakelijk gebruikte auto

Uit een uitspraak van de Hoge Raad blijkt dat in het geval een auto voor minder dat 10% zakelijk wordt gebruikt, de hoofdregel als uitgangspunt moet worden genomen. U moet de auto in dat geval verplicht als privévermogen aanmerken als u er minder dan 10% zakelijk rijdt. Deze keuzegrens ligt niet bij ‘meer dan 500 kilometer zakelijk gebruik’, zoals belanghebbende bepleitte. In een eerdere procedure had de Hoge Raad in een omgekeerde situatie wel goedgekeurd dat in afwijking van de hoofdregel, de auto als privévermogen mocht worden aangemerkt als er meer dan 500 kilometer privé was gereden.

Staat u voor de aanschaf van een auto, laat u dan adviseren over de spelregels en wat voor u de voordeligste optie is.

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Laat u vooraf goed adviseren door onze belastingadviseurs. Neem contact op met Luc Adriaansen, senior belastingadviseur, via e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Luc
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld je direct aan