Vormen van bedrijfsfinanciering

6 maart 2023
Artikel

De mogelijkheden voor bedrijfsfinanciering zijn de afgelopen jaren in rap tempo toegenomen. Wij bieden u een overzicht van de verschillende financieringsvormen en geven u handvatten voor zakelijk financieren.

Portretfoto van Jurgen Herremans
Neem contact op met:
Jurgen Herremans Senior corporate finance adviseur
Muntgeld als optie voor bedrijfsfinanciering

Welke vormen van bedrijfsfinanciering zijn er?

Financiële leasing

Bij financiële leasing blijft de kredietverstrekker slechts juridisch eigenaar van het goed. De leasende partij krijgt het volledige economische eigendom. Dit betekent dat het goed, bijvoorbeeld door gebrek aan zorg, sneller dan normaal in waarde kan verminderen. De kredietverstrekker kan zich hier uiteraard tegen proberen in te dekken.

Operationele leasing

Bij operationele leasing behoudt de kredietverstrekker voor een deel het economisch eigendom over het goed en kan hij zelf bijvoorbeeld zorgdragen voor het onderhoud. U krijgt het genot van het goed en het risico op waardevermindering ligt nu bij de kredietverstrekker. Ook hiertegen kan de kredietverstrekker zich proberen in te dekken.

Sales en lease back

Sales en lease back is een leaseconstructie, waarbij u uw bedrijfsmiddelen of gebouwen aan een investeerder verkoopt en u vervolgens met deze investeerder een leasecontract afsluit. Voor alle leasevormen geldt dat het grote voordeel van lease is dat de investering in de meeste gevallen volledig gefinancierd wordt. Nadeel is de relatief hoge rente.

Subsidies

Voor een groot aantal investeringen kunt u subsidie aanvragen. Hierbij kunt u denken aan achtergesteld krediet (bijvoorbeeld het Innovatiekrediet), garanties (zoals Borgstelling MKB Kredieten) en investeringspremies. Voor iedere subsidievorm gelden bepaalde voorwaarden. Het is de moeite waard om te (laten) analyseren voor welke subsidies uw bedrijf mogelijk in aanmerking komt.

Private equity

Bij private equity participeren investeerders meestal middels een aandelenparticipatie in een onderneming. In voorkomende gevallen wordt naast kapitaal ook van kennis, ervaring en het netwerk van de investeerder gebruikgemaakt. Naast de vele voordelen die bovenstaande met zich meebrengt, worden wel zeggenschap en winstrechten ingeleverd.

Crowdfunding

Bij crowdfunding wordt uw investering door een grote groep mensen gefinancierd. Het voordeel is dat u direct veel aandacht voor uw nieuwe product of dienst krijgt. Het nadeel is de relatief hoge rente in vergelijking met bancaire financiering.

Bancaire financiering

Bij een bancaire financiering betaalt u voor het gebruik van het vreemde vermogen rente aan de bank voor het bancair krediet. Het voordeel is dat u volledig eigenaar van uw bedrijf blijft.

Iedere vorm van financieren heeft voor- en nadelen. Ook brengt iedere financieringsvorm risico’s met zich mee. Het is belangrijk om met een onafhankelijke adviseur naar uw investeringsplannen te kijken en te bepalen welke financieringsvorm of combinatie van verschillende financieringsvormen het beste bij u en uw onderneming past.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de verschillende vormen van bedrijfsfinanciering? Neem contact op met Jurgen Herremans, corporate finance adviseur, via telefoonnummer 013-4647230 of stuur Jurgen een e-mail.

Wilt u meer weten over bedrijfsfinanciering? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jurgen
Whitepaper downloaden

De onderdelen van een financieringsaanvraag

Download het whitepaper
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld je direct aan
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu