De grensarbeider en arbeidsrechtelijke consequenties

14 augustus 2024
Artikel

Heb je grensarbeiders in dienst? Let dan ook op de arbeidsrechtelijke consequenties. Grensarbeiders zijn werknemers die in het ene land wonen, in een ander (buur)land werken en minimaal een keer per week terugreizen naar het woonland. 

Alissa Verhagen
Neem contact op met:
Alissa Verhagen Jurist arbeidsrecht
In overleg

Kies het best passende arbeidsrecht

In principe staat het werkgevers en werknemers binnen de Europese Unie vrij om te kiezen welk arbeidsrecht zij op de arbeidsovereenkomst van toepassing willen verklaren. Neem je bijvoorbeeld een in België woonachtige werknemer in dienst? Dan mag Nederlands arbeidsrecht op die arbeidsovereenkomst worden toegepast. De vraag is wel of dit de juiste keuze is.  

Bijzonder dwingend recht kan uw keuze beïnvloeden

Op het moment dat een werknemer een nauwere band heeft met een ander land, kunnen de bepalingen in bijvoorbeeld het Belgisch arbeidsrecht gunstiger zijn dan die in het Nederlands arbeidsrecht. Dit kan tot gevolg hebben dat werknemers meer of juist minder aanspraak hebben op arbeidsvoorwaarden. Het Nederlandse arbeidsrecht en de Belgische sociale zekerheid sluiten bijvoorbeeld niet op elkaar aan. Dit kan leiden tot dubbele of juist onvoldoende loondoorbetaling bij ziekte, dubbele pensioenopbouw of conflicten als het gaat om de opbouw of uitkering van andere sociale verzekeringen. Ook dubbele loonindexaties of het mogen vieren van zowel de Nederlandse als de Belgische nationale feestdagen, behoren tot de mogelijkheden.  

Voorbeeld Belgische grensarbeider

Stel: een in België woonachtige grensarbeider is installateur. Hij werkt de helft van de tijd in Nederland en de helft van de tijd in België. Er is in de arbeidsovereenkomst gekozen voor Nederlands arbeidsrecht. De medewerker is onderworpen aan de Belgische sociale zekerheid. Als deze medewerker zich ziekmeldt, dan kan het zijn dat hij vanuit Nederland recht heeft op loondoorbetaling bij ziekte en in België recht heeft op een uitkering van het ziekenfonds. In sommige gevallen kan een gevolg hiervan zijn dat de grensarbeider bij ziekte meer dan 100% van het loon ontvangt. Om dit soort conflicten te voorkomen, is het belangrijk afspraken en arbeidsvoorwaarden op de juiste wijze op te nemen in de arbeidsovereenkomst.  

Meer informatie? 

ABAB is graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Zo kunnen we je adviseren over de inhoud van deze arbeidsovereenkomsten en deze opstellen.  Vragen over grensoverschrijdende werkzaamheden? Neem contact op met Alissa Verhagen, jurist arbeidsrecht en global mobility specialist, via telefoonnummer 073-6465378 of stuur Alissa een e-mail

Meer weten over dit onderwerp? Alissa helpt je graag verder!

E-mail Alissa
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld je direct aan
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu