’Mijn streven is bij de 10% beste agrarische bedrijven horen’
Willem van der Steen (23) heeft thuis niet alleen 175 melkkoeien, maar ook een agrarisch kinderdagverblijf en zeven appartementen voor jongeren die niet thuis kunnen wonen. In de toekomst hoopt hij het bedrijf van zijn ouders over te nemen. Het traject Jong Ondernemerschap heeft hem aangespoord om na te denken over de concrete invulling daarvan.
Van Veghel naar Roosendaal
Willem behaalde zijn diploma aan de Middelbare Agrarische School (MAS) in Breda. Ook deed hij de cursus Middelbaar Kader Melkveehouderij in Oenkerk. Twee jaar geleden was hij daarmee klaar en begon hij met werken in het bedrijf van zijn ouders. Het bedrijf verhuisde tien jaar geleden van Veghel naar Roosendaal. “In Veghel hadden we koeien, varkens en een kaasmakerij met winkel. Ook hielden we ons bezig met pleegzorg. Op deze locatie hadden we geen uitbreidingsmogelijkheden en daarom gingen we ons verder oriënteren. We stonden zelfs op het punt van emigreren naar Canada om een nieuw bedrijf op te zetten. Helaas kon dat op het laatste moment door omstandigheden niet doorgaan. In 2006 kwam er op een gedeelte van ons bedrijf Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg), met woningbouw als bestemming. We hebben ons bedrijf toen verkocht aan de gemeente en na lang zoeken kochten we uiteindelijk dit voormalige akkerbouwbedrijf in Roosendaal.” Vele bouwjaren volgden. In 2009 werd er een koeienstal gebouwd, in 2012 volgden de appartementen voor jongeren en in 2015 het agrarisch kinderdagverblijf. “Een melkveebedrijf uitbreiden, kost veel geld. Daarom zochten we naar andere mogelijke inkomstbronnen.”
Zorg voor jongeren
Inmiddels begeleiden de ouders van Willem al twintig jaar jongeren met problemen of een beperking. De deuren zijn nu ook opengezet voor tienermoeders. Hoe lang de jongeren blijven, verschilt. Maar ook nadat de jongeren de volgende stap zetten, blijft er vaak contact. “Als ze voor het eerst op zichzelf gaan wonen, gaat mijn moeder regelmatig langs om een oogje in het zeil te houden. Andere jongeren willen deze periode in hun leven juist afsluiten, maar staan dan toch, soms jaren later, opeens op de stoep voor een bezoekje. Mijn moeder is zelfs gevraagd als getuige op de bruiloft van een van de jongeren.”
Agrarisch kinderdagverblijf
Als we een kijkje nemen op het bedrijf komen de kinderen van het kinderdagverblijf net met overalletjes aan uit de stal. “Het principe van een agrarische kinderopvang is dat de kinderen echt de ruimte hebben, dat ze altijd naar buiten kunnen en lekker vies kunnen worden. Op deze manier maken ze ook meteen kennis met het boerenleven. We bieden nu opvang aan dertig kinderen per dag en zijn aan het uitbreiden. Het liefst willen we groeien naar veertig kinderen en een apart groepje van ongeveer zes kinderen die meer medische aandacht nodig hebben.”
Toekomstvisie
Willem heeft nog drie jongere broers en een zusje. Hij weet zeker dat hij het bedrijf in de toekomst over wil nemen, eventueel samen met zijn broer(s). Zijn hart ligt echt bij de koeien. “Als jij goed bent voor het dier, is het dier ook goed voor jou.” Wanneer hij het bedrijf over gaat nemen, weet hij nog niet. Wel heeft hij een duidelijk doel voor de toekomst. “Mijn streven is om bij de 10% beste agrarische bedrijven te horen.” Over het traject Jong Ondernemerschap vertelt hij het volgende: “Van het volgen van zo’n traject word je nooit dommer. Je denkt na over dingen waarover je anders niet zo snel na zou denken. Het is fijn om te praten met jongeren met dezelfde interesses. Je moet echt open naar elkaar zijn, maar je leert dat ook te zijn naar familie, broers en zussen. Dus thuis bespreek ik ook weer wat ik heb gehoord. Ik ga altijd met plezier naar de bijeenkomsten.”
Meer weten?
Wilt u meer informatie over het traject Jong Ondernemerschap? Neem dan contact op met Bas Korsten via telefoonnummer 06-22930680 of stuur Bas een mail.