Btw: dit zijn de wijzigingen in de vereenvoudigde ABC-Regeling

17 november 2023
Artikel

Op basis van de uitspraak van het Hof van Justitie in de zaak Luxury Trust Automobil GmbH, voerde de staatssecretaris van Financiën aangepaste regels in met betrekking tot de vereenvoudigde ABC-regeling. Deze wijzigingen zijn van kracht sinds 2 september 2023 en hebben impact op ondernemers die betrokken zijn bij ABC-transacties.

Profielfoto van Anne Kin
Neem contact op met:
Anne Kin Btw-adviseur
Man en vrouw in zitje

De vereenvoudigde ABC-regeling in het kort

Bij ABC-transacties vindt de verkoop van goederen plaats door partij A aan B en vervolgens door partij B aan partij C, waarbij A, B en C elk in verschillende EU-landen zijn geregistreerd voor de btw. De goederen worden rechtstreeks van lidstaat A naar lidstaat C vervoerd. Voor de btw zijn er echter twee leveringen (A-B en B-C). Zonder vereenvoudigde regeling zou alleen de eerste levering (A-B) tegen het 0%-tarief kunnen plaatsvinden en zou de tweede levering (B-C) tegen lokaal tarief in land C belast zijn. B zou de lokale btw van lidstaat C aan C in rekening moeten brengen en B zou zich dan moeten registreren voor btw-doeleinden in lidstaat C en daar btw-aangiften moeten indienen.

Hiervoor geldt echter een uitzondering: de vereenvoudigde ABC-regeling. Volgens deze regeling hoeft B zich niet in lidstaat C te registreren en wordt de verantwoordelijkheid voor de lokale btw naar C verschoven. C is dan verantwoordelijk voor het afdragen van de lokale btw. Eén van de vereisten is dat elke partij over een eigen btw-nummer beschikt in de eigen lidstaat.

Lees meer over onze diensten op het gebied van internationaal fiscaal advies.

De gewijzigde regels

In het Luxury Trust Automobil-arrest heeft het Hof van Justitie bepaald dat voor de toepassing van de vereenvoudigde ABC-regeling het duidelijk moet zijn vermeld op de factuur van B aan C dat de btw naar C is verlegd.  In overeenstemming hiermee paste de Staatssecretaris het Besluit inzake factureringsverplichtingen aan. De wijziging houdt in dat als de vereenvoudigde ABC-regeling wordt toegepast, de term ‘intracommunautaire (ABC)-levering’ niet meer op de factuur van B aan C mag staan. In plaats daarvan moet de term ‘btw-verlegd’ duidelijk vermeld staan op de factuur van B aan C.

Zet B dit niet op zijn factuur? Dan kan B de vereenvoudigde ABC-regeling niet toepassen en moet B zich registreren voor btw-doeleinden in lidstaat C.

Optimaliseren ABC-transacties

Bent u betrokken bij ABC-transacties? Dan adviseren we u te onderzoeken of u in aanmerking komt voor de vereenvoudigde ABC-regeling. Als dit het geval is, moet u ervoor zorgen dat uw factuur voldoet aan de nieuwe vereisten voor de toepassing van de vereenvoudigde ABC-regeling.

ABAB kijkt graag met u mee of u de vereenvoudigde ABC-regeling kunt toepassen. Dit kan u helpen om buitenlandse administratieve verplichtingen te voorkomen en het risico van dubbele btw-heffing te minimaliseren.

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze internationale belastingadviseurs helpen u graag. Neem contact op met Anne Kin, btw-adviseur, via telefoonnummer 013-4647288 of stuur Anne een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Anne
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld je direct aan