Een goed pensioen voor iedere werknemer
Pensioen is een belangrijke arbeidsvoorwaarde. Helaas zijn werknemers vaak niet goed op de hoogte van de inhoud van de voor hen afgesloten pensioenregeling.
Uit de laatste brief van Stichting van de Arbeid (STAR) over het verminderen van het aantal werkgevers zonder pensioenregeling blijkt dat er nog steeds aanbieders zijn die zonder begeleiding van een pensioenadviseur op basis van ‘execution only’ een pensioenregeling afsluiten. De gemiddelde pensioenpremie per deelnemer ligt bij deze aanbieders veel lager dan bij aanbieders die werken met onafhankelijke pensioenadviseurs. Het ontbreken van advies leidt meestal tot het opzetten van een pensioenregeling waarbij met name de kosten leidend zijn. Werkgevers kiezen eerder voor lage(re) pensioenpremies en leggen minder de nadruk op het verwachte pensioenresultaat voor de werknemer.
Het is maar de vraag of dat ook een verstandige keuze is. In eerste instantie zou u dan kunnen denken: ‘iets is beter dan niets’. Maar is dat in de praktijk wel zo? Werknemers die van hun werkgever te horen krijgen dat ze meedoen aan een pensioenregeling, vragen meestal niet naar de kwaliteit van deze regeling. Zij gaan ervan uit dat hun pensioen goed geregeld is. Het is echter niet fijn om er vlak voor de pensioendatum achter te komen dat het opgebouwde pensioen flink tegenvalt en er geen tijd meer is om zelf aanvullend te sparen. Als werkgever moet u de verwachtingen van uw personeel goed managen. Maar hoe geeft u dit vorm zonder een pensioenadviseur?
Verplicht inschakelen pensioenadviseur
Ik ben er persoonlijk natuurlijk voorstander van om werkgevers te verplichten een pensioenadviseur in te schakelen, die niet alleen kijkt naar de kosten voor de werkgever, maar die ook de opbrengsten voor de werknemers laat zien. Ten eerste zal hierdoor het gemiddelde premieniveau hoger komen te liggen en ten tweede weet de werknemer hoe de pensioenregeling in elkaar zit. Werkgevers zullen dan ook eerder een adviseur inschakelen om hun werknemers te helpen om hun eigen situatie in kaart te brengen.
Het inschakelen van een (verplichte) adviseur zorgt er in ieder geval voor dat werknemers weten waar zij aan toe zijn. Ik geloof echter niet dat hierdoor ook alle werknemers in Nederland pensioen zullen opbouwen. Als we dat willen bereiken, moeten we afstappen van de vrijblijvendheid voor werkgevers die niet onder een verplichte pensioenregeling vallen. Veel jonge en kleinere bedrijven vinden de kosten voor een pensioenregeling een obstakel, terwijl bedrijven die onder een verplichtstelling vallen, geen keuze hebben.
Er zijn genoeg ideeën in de markt om het aantal werkgevers zonder pensioenregeling drastisch te laten dalen. Zoals het invoeren van een pensioenplicht of het fiscaal aftrekbaar maken van pensioenadvies. Als het doel is om het aantal werknemers met een fatsoenlijke pensioenregeling substantieel te laten stijgen, dan moeten we ook echte maatregelen nemen in plaats van pleisters plakken.
Meer informatie of advies?
ABAB is graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer weten over de pensioenregeling binnen uw bedrijf? Neem contact op met Erwin Gram, senior pensioenadviseur, via telefoonnummer 013-4647286 of stuur Erwin een e-mail.