Waar krijg jij energie van?

22 mei 2024
Artikel

De vraag ‘waar krijg jij energie van?’ is meervoudig uit te leggen. Denk bijvoorbeeld aan aspecten als energieopwekking en energiegebruik, zonnepanelen en windenergie, maar ook aan aspecten als accuopslag, warmtewisselaars en het uitnutten van netcongestie.

Portretfoto van Bas van Hout
Neem contact op met:
Bas van Hout Manager bedrijfsadvies
Energie verhogen

Energie uit bedrijfsrendement

Je kunt ook denken aan het hedendaagse bedrijfsrendement. De verdiensten zijn momenteel goed en dat is altijd prettiger ondernemen. Ook ontstaan hierdoor mogelijkheden om jouw bedrijf te moderniseren en verduurzamen. Bijvoorbeeld op het gebied van dierwelzijn, diergezondheid en reductie van emissies. Maar dit geeft ook ruimte voor investeringen die leiden tot kostprijsverlaging of arbeidsverlichting. Met andere woorden: ruimte om het bedrijf verantwoord toekomstbestendiger te maken en om tijdig in te spelen op toekomstige maatschappelijke en wettelijke eisen. Het huidige prijsniveau is natuurlijk niet blijvend. Dat betekent dat we dit financiële extraatje vanuit de markt goed moeten gebruiken. Hierbij hoort ook het opbouwen van reserves voor mindere tijden. De juiste juridische en fiscale structuur kan je hierbij helpen.   

Energie uit persoonlijke wensen

Maar eigenlijk bedoel ik: waar krijg je zelf energie van? Waar gaat je hart sneller van kloppen? Waar ligt je ambitie? Waar wil je naartoe? Welke ontwikkeling heb je voor ogen? 
Daarna komen vragen als: hoe ga je dat realiseren? Welke tijdslijn is realistisch? Wie of wat heb je daarvoor nodig? De politiek noemt vaak de strategische koersen innoveren, verbreden, extensiveren, verplaatsen, ketensamenwerking of zelfs stoppen. Maar krijg je van deze sporen energie? Waar ligt jouw passie? 

Vooruitkijken

Hoe je het ook wendt of keert, naast jouw persoonlijke wensen en visie zijn ook de bestaande bedrijfsopzet, bestaande bedrijfsexploitatie en bestaande bedrijfslocatie/omgeving van belang. Deze aspecten bepalen mede de ontwikkelingsmogelijkheden en snelheid om een en ander te kunnen realiseren. Vaak is het zo dat bedrijven van bovengemiddelde omvang, met bovengemiddelde moderniteit en met bovengemiddelde technische/financiële prestaties de beste kaarten voor de toekomst hebben. Als je aan deze uitgangsbeginselen voldoet, blijft de vraag hoe je jouw uitgangspositie verder versterkt. Stilstand is immers achteruitgang.

Vergelijken met andere pluimveehouders

Weet je waar je staat? En waar je wilt staan? De verschillen tussen bedrijven zijn groot. Monitor je jouw technische en financiële prestaties in relatie tot het sectorgemiddelde? Welke conclusies trek je hieruit? Als je verbetering wenst, hoe ga je dat dan realiseren? En uiteindelijk: wat betekent verbetering van technische en financiële prestaties voor jouw toekomstige mogelijkheden? En wat doet dat met jouw energie?   

Pluimveemonitoren

Bij ABAB werken we met diverse pluimveemonitoren. Hierdoor hebben we een goed beeld van de sectorale bedrijfsresultaten en de resultaten van het individuele bedrijf. Samen met onze sectorale bedrijfsadviseurs kunnen wij veel vragen voor je beantwoorden en je helpen om jouw toekomstplannen te realiseren. Met daarbij voldoende oog voor risico’s. Oftewel: het creëren van meerwaarde in de breedste zin. Daar krijgen we allebei energie van. 

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wil je sparren over de verschillende opties voor jouw bedrijf? Wij werken graag samen met jou aan het realiseren van jouw dromen en wensen. Neem contact op met Bas van Hout, manager bedrijfsadvies, via telefoonnummer 0413-336506 of stuur Bas een e-mail.

Wil je sparren over de verschillende opties voor jouw bedrijf? Onze specialist helpt je graag verder!

E-mail Bas
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld je direct aan