Stakingsmoment bij deelname landelijke beëindigingsregeling
Deelname aan de landelijke beëindigingsregelingen veehouderij Lbv of Lbv-plus is vaak de opstart van de beëindiging van jouw onderneming, althans van de veehouderijtak. Als je deze keuze eenmaal hebt gemaakt, sta je voor de nodige beslissingen en vragen.
Eén van de vragen die hierbij opkomt, is wanneer het moment van staking in fiscale zin valt. Het moment van staking is van belang voor verschillende fiscale regelingen en faciliteiten. Denk bijvoorbeeld aan het aangiftejaar van de stakingswinst, de toepassing van een stakingsvrijstelling en de termijn waarbinnen de herinvesteringsreserve moet worden benut.
Op welke momenten kan er (stakings)winst worden genomen?
Er zijn verschillende momenten waarop er al dan niet stakingswinst kan worden genomen:
- moment van aanmelding voor deelname aan de regeling of subsidieaanvraag;
- moment van sluiten van de modelovereenkomst;
- moment van afgeven (voorwaardelijke) subsidieverlening;
- moment waarop de varkensrechten bij RVO komen te vervallen;
- moment waarop alle stallen zijn gesloopt.
Aanmelding voor deelname aan de regeling of subsidieaanvraag
Op het moment waarop je het besluit neemt om aan de regeling deel te nemen, ontstaat er nog geen recht op een uitkering. De aanvraag moet immers nog worden beoordeeld en goedgekeurd. Er kunnen aanvullende vragen worden gesteld en de aanvraag kan worden afgewezen. Je hebt op dat moment geen zekerheid dat je daadwerkelijk aan de regeling kunt deelnemen. Vergelijk het met het moment waarop je jouw bedrijf te koop zet. Ook dan zijn er nog te veel onzekere factoren om van een staking te spreken.
Moment van sluiten van de modelovereenkomst
Het sluiten van een modelovereenkomst in verband met de deelname aan de Lbv of Lbv-plus is vergelijkbaar met het tekenen van een koopovereenkomst. Volgens de rechtspraak heb je de keuze om het moment van ondertekening van de koopovereenkomst als moment van staking aan te merken. Onder normale omstandigheden is dit een vrije keuze. Je mag op grond van goed koopmansgebruik onder voorwaarden immers ook wachten tot het moment van levering. Je loopt bij ondertekening van de verkoopovereenkomst weliswaar niet meer het risico over de waardeverandering, maar blijft onder de gegeven omstandigheden wel verantwoordelijk voor de nakoming van jouw verplichting tot leveren. Bij de Lbv en Lbv-plus regeling staat dat gelijk aan het voldoen van de voorwaarden.
Moment toekenning (voorwaardelijke) subsidie
Uit het overleg tussen de Belastingdienst en LTO-Nederland volgt dat de winst ook mag worden genomen op het moment dat je de subsidiebeschikking ontvangt. Weliswaar bestaat er op dat moment nog een bepaalde onzekerheid over de definitieve toekenning, maar dat hoeft de winstneming op dat moment niet in de weg te staan.
Moment waarop de varkensrechten komen te vervallen
Bij deelname aan één van de regelingen moet je op enig moment de varkensrechten bij RVO laten doorhalen. De Belastingdienst is van oordeel dat je op dat moment (in tegenstelling tot de voorgaande momenten) de ontvangen subsidie in de heffing moet betrekken en je dus niet de keuze hebt om de heffing langer uit te stellen. Dit moment zal volgens de Belastingdienst dan ook voor de herinvesteringstermijn of de omzetting van de stakingswinst in een lijfrente van belang kunnen zijn.
Moment waarop alle stallen zijn gesloopt
Op het moment dat alle stallen zijn gesloopt, is er definitief sprake van een (gedeeltelijke) staking van de onderneming. Heb je meerdere stallen die volgens de regeling moeten worden gesloopt? Dan geldt het moment waarop de laatste stal is gesloopt. Daarmee is immers aan alle voorwaarden uit de regeling voldaan. Ook dit moment is een duidelijk markeringspunt voor de vorming van een eventuele herinvesteringsreserve of stakingslijfrente.
Laat je informeren
Bij de keuze voor het moment van staking, is het belangrijk je vooraf goed te laten informeren over de mogelijkheden en gevolgen van de verschillende momenten. Twee zaken zijn met name belangrijk bij het nemen van deze beslissing: de termijn waarbinnen een eventuele herinvestering moet worden uitgevoerd of een stakingslijfrente moet worden afgesloten en de termijn waarbinnen je na staking ter voorkoming van belastingrente de belasting moet betalen.
Meer weten?
Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Onze bedrijfsadviseurs bespreken graag de toekomst van je onderneming met je. Onze adviseurs stellen kritische vragen, zijn praktisch ingesteld, werken transparant en dragen inhoudelijk bij aan een heldere toekomstvisie en strategie voor je bedrijf. Wil je meer weten over bovenstaande momenten? Neem contact op met Bert van de Kerkhof, senior belastingadviseur, via e-mail.