Aandachtspunten bij thuiswerkende grensarbeiders bij ziekte voor HR managers
Wat te doen als een werknemer ziek wordt? Deze vraag wordt nog complexer als sprake is van (thuiswerkende) grensarbeiders. Werkgevers kunnen dan niet altijd volledig handelen op basis van de Nederlandse wet- en regelgeving. Waar moet je in geval van grensarbeiders ook (extra) op letten?
Denk goed na over de keuze van het toepasselijk arbeidsrecht
Bij het aangaan van de arbeidsrelatie kunnen werkgever en werknemer binnen de EU een keuze maken welk rechtsstelsel zij van toepassing willen verklaren op de arbeidsrelatie. Denk bij het aangaan van de arbeidsovereenkomst met de grensarbeider zorgvuldig na voor welk toepasselijk rechtsstelsel je uiteindelijk kiest. Elk rechtsstelsel kent bijvoorbeeld andere rechten en verplichtingen ten aanzien van zieke medewerkers. Zorg dat je bekend bent met deze regels en verplichtingen. Waak er vervolgens voor dat je het gekozen stelsel ook in de dagelijkse praktijk volgt.
Voorkom dat bijzonder dwingendrechtelijke bepalingen van buitenlands arbeidsrecht als verrassing van toepassing zijn
Een nauwere band met een bepaald land kan ertoe leiden dat bepaalde arbeidsrechtelijke bepalingen ten aanzien van ziekte van dat land toch voor de Nederlandse werkgever gaan gelden. Ook als hier niet voor gekozen is. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de werknemer bij een in Nederland gevestigde werkgever in dienst is, maar zijn werkzaamheden voor een groot deel in zijn woonland verricht. Voorkom vervelende verrassingen en zorg dat je van tevoren weet welke wetten en regels minimaal van toepassing zijn.
Voorkom dubbele betalingen of juist het geheel wegvallen van een inkomen
Bepaalde verplichtingen kunnen in Nederland onder het arbeidsrecht vallen. In een ander land kunnen deze gedekt zijn onder het sociaal zekerheidssysteem. Dit kan tot uitdagingen leiden als de grensarbeider werkzaam is onder Nederlands arbeidsrecht, maar onderworpen is aan een buitenlands sociaal zekerheidssysteem.
Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat een werknemer na een aantal weken ziekte een uitkering ontvangt vanuit een buitenlands sociaal zekerheidsfonds. Dit terwijl de Nederlandse werkgever hier bovenop een loondoorbetalingsverplichting heeft van 2 jaar. De werknemer ontvangt dan meer loon bij ziekte, dan wanneer hij aan het werk is.
Het tegenovergestelde scenario kan zich ook voordoen. De grensarbeider kan tussen wal en schip vallen. Hij ontvangt dan in beide landen geen inkomen tijdens ziekte.
Communiceer goed over het verzuimbeleid
Tot slot is het in alle gevallen, grensarbeider of niet, belangrijk om een duidelijk verzuimbeleid te hebben. In het buitenland zijn zaken rondom ziekte anders geregeld dan in Nederland. Zorg ervoor dat grensarbeiders goed op de hoogte zijn van alle verplichtingen. Denk bijvoorbeeld aan de volgende vragen:
- Hoe moeten zij zich ziek melden?
- Bij wie moeten zij zich ziek melden?
- Op welk moment of tijdstip moeten zij zich uiterlijk ziek melden?
- Bij wie kunnen zij terecht met vragen?
Het is belangrijk het antwoord op al deze vragen schriftelijk goed vastgelegd zijn. Dit kan bijvoorbeeld in de arbeidsovereenkomst, het personeelshandboek of een apart protocol over ziekteverzuim.
Voorkomen is beter dan genezen
Zorg ervoor dat afspraken rondom ziekteverzuim vooraf duidelijk zijn. Zorg ervoor dat alle wederzijdse verplichtingen en consequenties bij ziekte zowel voor de werkgever als de werknemer duidelijk zijn. Zo voorkom je zoveel mogelijk cumulatie van verplichtingen en/of dat jouw werknemer juist tussen wal en schip valt. Vaak zit de oplossing in het zorgvuldig vormgeven van de arbeidsovereenkomst, waarbij nauwgezet gekeken wordt naar samenloop tussen arbeidsrechtelijke keuzen en het toepasselijk sociaal zekerheidsrecht.
Wens je meer informatie over dit onderwerp? Of zoek je assistentie bij het opstellen van een internationale arbeidsovereenkomst? Neem contact met ons op via abab@international.nl