Aanvraag artikel 23-vergunning
Voert u regelmatig goederen uit niet-EU-landen in? Dan kan een zogeheten ‘artikel 23-vergunning’ interessant voor u zijn. U hoeft dan betaalde Nederlandse invoer-btw niet voor te financieren. Deze wordt verlegd naar de btw-aangifte.
Invoeren van goederen uit niet EU-landen
Als u goederen invoert, ontvangt u van uw douane-expediteur of -transporteur normaal gesproken een ‘uitnodiging tot betaling’ (UTB). Op deze factuur staat een btw-bedrag gespecificeerd, die uw douane-agent of -expediteur voor u heeft voorgeschoten bij de invoer van de goederen. Op het moment dat de goederen in Nederland worden ingevoerd dient er namelijk invoer btw te worden betaald. De douane-expediteur of -transporteur betaald deze btw voor u op het moment van invoer. Vervolgens verhaalt uw douane-agent of -expediteur deze btw weer op u door het verstrekken van een UTB.
U moet de btw op deze UTB betalen en krijgt deze later pas terug in uw btw-aangifte. Dat kan soms maanden duren. Met een artikel 23-vergunning voorkomt u het voorfinancieren van btw bij invoer. U kunt de invoer-btw dan laten verleggen naar uw aangifte.
Aanvragen artikel 23-vergunning
Beschikt u over een artikel 23-verguning dan kunt u de invoer btw verleggen naar uw btw-aangifte. U geeft de invoer btw op uw btw-aangifte aan en trekt deze vervolgens in uw btw-aangifte in aftrek. Zo hoeft u de invoer btw niet voor te financieren.
U kunt een artikel 23-vergunning aanvragen als:
- De onderneming in Nederland is gevestigd;
- Er regelmatig goederen worden ingevoerd uit niet EU-landen;
- Uit uw administratie eenvoudig is op te maken hoeveel invoert btw u moet betalen; en
- Er geen jaaraangifte btw worden ingediend.
Meer weten?
Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer weten over de btw-regels of wilt u meer weten over de artikel 23-vergunning? Neem dan contact op met Anne Kin, btw-adviseur, via telefoonnummer 013-5915125 of stuur Anne een e-mail.