Akkerbouwgrond onder water: vier tips

24 juni 2024
Artikel

Er vielen de afgelopen tijd recordhoeveelheden water. In agrarische gebieden zien we grote verschillen. Sommige percelen staan geheel onder water, op andere konden de zaai en poot goed plaatsvinden. In de praktijk blijkt dat de teler hier zelf veel invloed op heeft. Wat kunt u doen om een verloren teelt te voorkomen? Enkele tips. 

Portretfoto van Frans van Wanrooij
Neem contact op met:
Frans van Wanrooij Senior agrarisch bedrijfsadviseur
tractor zit vast in grond vanwege regenval
  1. Tijdigheid van werkzaamheden. Vind en benut als teler de juiste momenten om de werkzaamheden uit te voeren. Sommige ondernemers namen zelfs ’s nachts de tijd om te zaaien, poten en te bemesten.
     
  2. Peilgestuurde drainage. Met peilgestuurde drainage wordt via een put het overtollige water afgevoerd naar een sloot. Hierdoor blijft het waterpeil in de gronden meer op een gelijkwaardig niveau. Met gewone drainage kan de drainageslang juist ook weer zorgen voor inloop van water het land in. Veel gronden met peilgestuurde drainage waren de afgelopen tijd veel eerder bekwaam om te zaaien dan gronden zonder. Uiteraard moet de grond hiervoor wel geschikt zijn en moet het regelgevingstechnisch ook mogelijk zijn. 
     
  3. De kwaliteit van gronden. Dit punt wordt regelmatig onderschat en de verschillen kunnen groot zijn, afhankelijk van teelten uit het verleden en de toegepaste bemesting. Dat blijkt uit dit praktijkvoorbeeld: een perceel grond verdeeld over twee kadastrale nummers met een drainage. Eén nummer was in eigendom van een klant. Het andere nummer had met deelteelt en verhuur diverse gebruikers gehad. Het perceel in eigendom van de klant was gekilverd (na aankoop) en altijd bewerkt met niet-kerende grondbewerking. Er is vaste mest toegediend en telkens een mooi gewas groenbemester geteeld. Nu kwamen de verschillen naar voren, op het eerste perceel kon gewoon gezaaid worden, het ander ligt nog steeds braak. 
     
  4. De bewerking in het najaar. Met de teelt van 2023 zijn veel percelen met het oogsten vernield door diepe sporen die na de oogst niet meer hersteld konden worden. In sommige van deze percelen staan de sporen nog steeds, vol met water en nog steeds niet toegankelijk voor bewerking. 

Kortom: we moeten zuinig zijn op onze gronden. Ook dit is een levend mechanisme dat tijd en aandacht nodig heeft en met respect behandeld moet worden. Bodemstructuur is erg belangrijk: een goede structuur zorgt uiteindelijk voor een goede opbrengst. Hierin investeringen is dus een must.

Meer weten?

ABAB is graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u weten hoe u voorkomt dat de vele regenval uw bedrijfsvoering dwarszit? Neem voor meer informatie of advies contact op met Frans van Wanrooij, senior agrarisch bedrijfsadviseur, via telefoonnummer 06-22924300 of stuur Frans een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Frans
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld je direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu