De broers en zussen van de bedrijfsopvolger

2 oktober 2023
Blog

In de basis is een bedrijfsoverdracht iets dat speelt tussen ouders en opvolger, maar op de achtergrond spelen de andere kinderen natuurlijk ook een rol. Op internet is er weinig informatie te vinden over de positie van de broers en zussen van de opvolger. Misschien juist wel door de gevoeligheid en complexiteit van dit onderwerp. 

Portretfoto van René van der Heijden
Neem contact op met:
Rene van der Heijden Senior bedrijfsadviseur
De broers en zussen van de bedrijfsopvolger

Betrekt u de andere kinderen?

Elk gezin gaat anders om met het betrekken van de andere kinderen bij een bedrijfsovername. 
In het ene uiterste geval zijn de broers en zussen van de opvolger bij alle besprekingen van begin tot eind aanwezig. Soms zijn ook de partners van die kinderen aanwezig bij deze besprekingen. In het andere uiterste geval krijgen de andere kinderen nooit iets te horen of te zien over de bedrijfsoverdracht. Pas als de ouders zijn overleden, krijgen die kinderen inzage in de vroegere bedrijfsoverdracht en vaak alleen maar als ze erom vragen. 

Visie

Belangrijk is dat de ouders én de opvolger een visie hebben over het betrekken van de andere kinderen in de bedrijfsovername. Die visie is afhankelijk van hoe men binnen het gezin overlegt en in hoeverre de broers en zussen zich betrokken voelen bij het bedrijf. Elk gezin trekt zijn eigen plan. Soms is dat plan een kopie van hoe de broers en zussen van de ouders destijds betrokken waren bij de bedrijfsovername. Soms doen de ouders er juist alles aan om hetgeen ze bij hun eigen overname hebben meegemaakt, te voorkomen bij de bedrijfsoverdracht aan hun zoon of dochter.

Vermogen voor de andere kinderen

Laten we eerlijk zijn: de broers en zussen willen ook graag weten of en zo ja, hoeveel vermogen hen toekomt. Dit hangt af van de gezinssituatie. Ouders moeten eerst hun eigen oudedagsvoorziening waarborgen alvorens ze schenken aan de kinderen. Dat is de belangrijkste reden waarom ouders zeer terughoudend moeten zijn met toezeggingen over schenkingen aan de andere kinderen. En als er dan geschonken wordt, dan hoeft dat niet per se bij de overdracht van de onderneming plaats te vinden. Deze schenking kan ook pas uitgekeerd worden bij het overlijden van de ouders. Wat de andere kinderen dan vererven, fungeert als aanvulling op hun oudedagsvoorziening. Bij veel andere Nederlandse gezinnen buiten de agrarische sector gaat het er zo ook aan toe. Maar boven alles geldt: geld maakt niet gelukkig. Het is veel belangrijker dat de broers en zussen in meer of mindere mate geïnformeerd worden, er serieus naar hun mening gevraagd wordt en ze bovenal gewaardeerd worden voor de keuzes die zij zelf maken.

Onderschat de positie van de broers en zussen van de opvolger(s) niet. Een bedrijfsovername kan leiden tot verstoorde verhoudingen binnen het gezin. Dit kan jaren duren en zelfs nooit meer goed komen. Pak een bedrijfsovername dus goed aan en bedenk van tevoren hoe de broers en zussen er bij betrokken worden. 

Meer weten?

ABAB is graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wil je meer informatie over bedrijfsovername? Neem contact op met René van der Heijden, senior bedrijfsadviseur, via telefoonnummer 024-6485814 of stuur René een mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Rene
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld je direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu