De rol van de ondernemingsraad bij de nieuwe Wet toekomst pensioenen
Bij een wijziging van de pensioenregeling naar aanleiding van de Wet toekomst pensioenen is betrokkenheid van de ondernemingsraad (OR) gewenst. Afhankelijk van de pensioenregeling heeft u als OR instemmingsrecht of is uw rol beperkt tot het afstemmen van de juiste communicatie met de deelnemers. Een toelichting op de rol van de OR en enkele tips om rekening mee te houden.
Een verzekerde pensioenregeling zonder cao verplichtingen
Heeft de werkgever een verzekerde pensioenregeling zonder cao verplichting? Dan betekent dit voor de ondernemingsraad (OR) dat er sprake is van instemmingsrecht. De werkgever moet met een voorstel komen voor een nieuwe pensioenregeling die uiterlijk ingaat op 1 januari 2027. Andere vragen, zoals over eventuele compensatie en gebruikmaken van het overgangsrecht, moeten door de werkgever beantwoord worden. Als ondernemingsraad moet u ervoor zorgen dat u in het beginstadium betrokken raakt bij het transitietraject van de pensioenregeling en uiteindelijk instemming verleent voor de invoering van de nieuwe regeling.
Zorg als ondernemingsraad dat u tijdig in gesprek gaat met de werkgever om inzicht te krijgen in de verschillende mogelijkheden om de pensioenregeling aan te passen. Schakel een onafhankelijke pensioenadviseur in die u begeleidt bij deze transitie en de verschillende scenario’s toelicht en narekent.
Een pensioenregeling bij een verplicht bedrijfstakpensioenfonds
Is de pensioenregeling verplicht bij een bedrijfstakpensioenfonds (Bpf) ondergebracht? Dan geldt er geen instemmingsrecht voor de OR. De sociale partners bepalen hoe de nieuwe pensioenregeling eruit komt te zien. De Nederlandse Bank (DNB) controleert en moet goedkeuring geven aan deze nieuwe pensioenregeling. De verplichte (minimale) communicatie vanuit het pensioenfonds aan de deelnemers wordt voorgeschreven door de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
Het verplicht invaren van de oude gegarandeerde pensioenaanspraken naar de nieuwe premieregeling op basis van beleggingen, is complex en voor veel deelnemers moeilijk te begrijpen. Focus u als OR op extra deelnemerscommunicatie waarbij persoonlijk of in kleine groepen wordt toegelicht wat de nieuwe pensioenregeling exact voor de deelnemers betekent.
Een pensioenregeling vanuit een cao met een (minimale) verplichte pensioentoezegging
In cao’s zonder een verplicht bedrijfstakpensioenfonds wordt vaak een verplichte minimale pensioentoezegging opgenomen. De werkgever brengt die dan zelf onder bij een pensioenuitvoerder. Voor wijzigingen in de cao is geen instemmingsrecht voor de OR van toepassing. Vaak is de pensioenregeling die de werkgever aanbiedt aan het personeel beter dan de minimale toezegging vanuit de cao.
Heeft de werkgever een betere pensioenregeling dan de minimale eis vanuit de cao? Dan heeft de ondernemingsraad hierover wel instemmingsrecht. Pak deze rol en zorg dat u betrokken wordt bij het opzetten van de nieuwe pensioenregeling. Kies voor een eigen pensioenadviseur die u tijdens het traject kan begeleiden.
Belangrijke rol Ondernemingsraad
Kortom, als OR heeft u samen met de werkgever de komende tijd een belangrijke rol bij de implementatie van de Wet toekomst pensioenen. Zorg er samen voor dat de wijzigingen van de pensioenregeling en de communicatie met de werknemers goed wordt voorbereid en uitgevoerd. Gezien de complexiteit van de veranderingen in de pensioenwetgeving adviseren wij om tijdig een stappenplan te maken en gebruik te maken van een pensioenadviseur.
Meer weten?
Heeft u vragen of wilt u met ons overleggen over de veranderingen van de pensioenregeling? Neem contact op met Erwin Gram, senior pensioenadviseur, via telefoonnummer 013-4647286 of stuur Erwin een e-mail.
Of download het stappenplan | Wijzigen pensioenregeling en de rol van de ondernemingsraad.