Huisvesting personeel
In de land- en tuinbouwsector is het momenteel erg moeilijk om personeel te huisvesten. De huisvesting van dit personeel wordt vaak geregeld door de werkgever. Ben je benieuwd naar de fiscale mogelijkheden voor jou als werkgever? In dit artikel bespreek ik kort de meest voorkomende situaties.
Aankopen in privé en verhuren aan de onderneming
Een mogelijkheid is om een woning vanuit privé te verhuren aan de onderneming. In dat geval treedt de terbeschikkingstellingregeling (TBS) in werking. De verhuurresultaten van de woning worden dan belast in Box 1.
Voor de inkomsten uit de terbeschikkingstelling geldt een TBS-vrijstelling van 12%. Dit houdt in dat de inkomsten uit de verhuur van de woning voor 12% onbelast zijn. Tevens kunnen de kosten die verband houden met de verhuur van de woning, zoals rentelasten en onderhoudskosten, in aftrek worden gebracht op de huurinkomsten.
Aankoop en verhuur van de woning in de onderneming
Een andere mogelijkheid is dat de woning in de onderneming wordt aangekocht. De verhuurinkomsten komen dan bovenop de reguliere inkomsten van de onderneming en zijn belast met inkomsten- of vennootschapsbelasting. De kosten die verband houden met de verhuur van de woning mag je ook in dit geval in aftrek brengen op de huurinkomsten.
De verhuur van een woning aan het eigen personeel is een met btw belaste prestatie. Dit betekent dat de huur belast is met btw die ingehouden en afgedragen moet worden. De btw op kosten die zijn toe te rekenen aan de huisvesting mag je aftrekken van de verschuldigde btw. Er moet dan wel sprake zijn van een tijdelijke huisvesting van buitenlandse werknemers.
Bij zowel de terbeschikkingstellingsregeling als de woning in de onderneming is de eventuele waardestijging belast.
Op dit moment is de verkoopwinst van een woning die in privé eigendom is en niet (hoofdzakelijk) wordt gebruikt voor de onderneming onbelast in box III. Er zijn echter plannen om vanaf 1 januari 2027 ook deze verkoopwinst te gaan belasten. Voor onroerend goed zou er over de waardestijging pas belasting verschuldigd zijn als de woning daadwerkelijk wordt verkocht. Als deze plannen doorgaan is het vanuit privé verhuren van een woning die niet (hoofdzakelijk) wordt gebruikt voor de onderneming minder interessant.
Woning ter belegging
Het aankopen van een woning (die later wordt verhuurd aan het personeel) kan tevens dienen als belegging. Je vormt met de aankoop als het ware een oudedagsvoorziening. Daarmee behoud je het recht op de overwaarde van de woning. Op deze manier kun je de overwaarde van woning aanwenden als oudedagsvoorziening op het moment dat de woning wordt verkocht. Deze overwaarde zal dan wel belast zijn ook voor woningen in box III als de plannen voor box III doorgaan.
Vraag advies
Het huisvesten van personeel is een complex vraagstuk en vraagt om specialistische kennis. Bekijk daarom samen met onze belastingadviseurs welke mogelijkheden voor jou het gunstigste zijn. Of neem contact op met Sander Janssen, senior belastingadviseur. Je bereikt Sander via e-mail.