In gesprek met Frits Hoeve, aanjager Brainport Industries

2 mei 2024
Artikel

‘Toeleveranciers in de high tech maakketens verbinden, de professionaliteit van de keten verhogen en de concurrentiekracht vergroten’: dát is het doel van Brainport Industries. Vijf vragen aan Frits Hoeve, programmamanager bij Brainport Industries.

Portretfoto van Jeroen van de Put
Neem contact op met:
Jeroen van de Put Consultant innovatie
In gesprek met Frits Hoeve, aanjager Brainport Industries

Vijf vragen aan programmamanager Frits Hoeve

Als programmamanager is Frits Hoeve aanjager van de uitdagende opdracht die Brainport Industries zich gesteld heeft. Vanuit zijn functie heeft hij regelmatig contact met Jeroen van de Put, consultant innovatie bij Epiic, een dochteronderneming van ABAB. Frits is namelijk verantwoordelijk voor twee Groeifonds-projecten die bijdragen aan de missie van Brainport Industries. Epiic verzorgt de uitvoering en administratie ervan. Vijf vragen van Jeroen van de Put aan Frits Hoeve.

Op wie richt Brainport Industries zich precies?

“We zijn een ledencoöperatie van 125 technologieleveranciers. Dat zijn bedrijven die actief zijn in de primaire toeleverketen van de grote OEM’s. Denk aan ASML en Philips. De gemene deler daarbij is hoog complexe, laag volume machinebouw. Onze leden maken modules en systeemoplossingen die worden gebruikt in de grote machines van de OEM’s. Brainport Industries helpt haar leden met hun strategie rond mens, markt en machine. Dat doen we bijvoorbeeld door kennis te delen. Maar ook door het opzetten van innovatieprogramma’s, waarbij we in consortiumvorm een leidende rol hebben om innovaties te bewerkstelligen. Zelf ben ik verantwoordelijk voor twee grote Nationaal Groeifonds-programma’s. Het eerste is de ‘Autonome Fabriek Zuid’ en dat richt zich op procesoptimalisatie in de fabriek. Het tweede is ‘Smart Supply Network’ en dat gaat over het slimmer maken van de industrie door middel van bijvoorbeeld robotica en 3D-printing.”

Welke trends en ontwikkelingen zie je vanuit Brainport Industries?

“De trend is duidelijk dat het efficiënter, duurzamer en schoner moet. We moeten toe naar minder mensen en minder materiaalgebruik. Ook willen we meer zicht krijgen op de herkomst van materialen en recyclemogelijkheden verbeteren. Deze stappen moeten er uiteindelijk toe leiden dat we een robuustere maakketen krijgen en dat we minder kwetsbaar worden. Onze programma’s dragen hieraan bij.”  

Kun je hier een voorbeeld van geven?

Iets dat zich echt richt op die duurzaamheidsagenda is het streven naar meer design- en vormvrijheid in 3D-printing. Door je ontwerp aan te passen, kan het materiaalgebruik vaak omlaag, terwijl de sterkte van het ontwerp gegarandeerd blijft. Ook de ontwikkeling van het digitaal productpaspoort is een voorbeeld. In zo’n paspoort staat onder meer informatie over de herkomst van materialen en de mate waarin die materialen gerecycled kunnen worden. Het ontwikkelen van zo’n digitaal productpaspoort is onderdeel van het project ‘Smart Supply Network’. Grote uitdaging daarbij is het in kaart brengen van de enorme hoeveelheid onderdelen die er in een machine zitten en de standaardisatie ervan. En ook: hoe ga je al die data systematisch opslaan en veilig delen?”

Heb je ook een voorbeeld dat aansluit op het slimmer maken van de fabriek?

“Een mooi voorbeeld daarvan is een project dat zich richt op het zo efficiënt mogelijk inrichten van de logistieke processen in de fabriek, zonder tussenkomst van menselijke operators. Dat kan onder andere met hulp van Automated Guided Vehicles. Maar daarvoor heb je weer goede WIFI nodig in de fabriek. En wat als daar machinerie staat die een goede verbinding verstoort? Het is een voorbeeld van een eenvoudig vraagstuk dat kan leiden tot enorm complexe oplossingen. Onze programma’s helpen bij uitstek om samen met verschillende partijen en hun expertises tot zo’n oplossing te komen. En al die oplossingen bij elkaar dragen weer bij aan het efficiënter inrichten van de fabriek. Zo kunnen we echt grote stappen zetten.”

De campus is een heel uitnodigende plek gericht op open innovatie. Welke rol speelt Brainport Industries daarin?

“Daar spelen we zeker een rol in. De Brainport Industries Campus is eigenlijk een soort clubhuis, waar eerste-, tweede- en derdelijns hightech toeleveranciers bij elkaar komen. Brainport Industries is daar aanjager van. Wij proberen die toevallige ontmoeting te faciliteren door de deur altijd open te hebben staan. We werken daar hard aan. Het eerste idee ontstaat toch bij de koffieautomaat.”

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer weten over technologie roadmapping en wat Epiic (dochteronderneming van ABAB) voor u kan betekenen? Neem contact op met Jeroen van de Put, consultant innovatie, via telefoonnummer 06-22 49 50 23 of stuur Jeroen een e-mail

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jeroen
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan