Marge geitenhouderij onder druk

21 november 2024
Artikel

Het jaar 2024 kenmerkt zich voor de geitenhouderij door een dalende marge als gevolg van de melkprijsdaling. De kostprijs daalde weliswaar licht, maar dit kon de daling van de melkprijs niet volledig compenseren. 

Portretfoto van Bart Entius
Neem contact op met:
Bart Entius Relatiemanager
geit in stal

Melkprijs daalt

De melkprijs daalde in 2024 aanzienlijk. De referentiebedrijven van ABAB laten over de eerste negen maanden van 2024 een daling van ongeveer 5 ct. per kg melk zien. De verschillen in de uitbetaalde melkprijs tussen de verschillende melkverwerkers zijn echter groot. De melkverwerkers die voor hun afzet mede afhankelijk zijn van de melkpoedermarkt laten de grootste prijsdaling zien. 

De gehalten in de melk, zowel vet als eiwit, zijn licht toegenomen.

De melkproductie ligt over het eerste halfjaar 2024 vanwege een zachte winter op een hoger niveau. In het derde kwartaal staat de melkproductie echter onder druk als gevolg van de effecten van blauwtong en het voeren van kwalitatief mindere graskuilen die in 2024 gewonnen zijn.

Geringe daling kostprijs

De mengvoerprijs daalde het afgelopen jaar langzaam, maar lijkt de bodem inmiddels bereikt te hebben. Het mengvoerverbruik laat een lichte stijging zien, mogelijk als compensatie voor de matige kwaliteit graskuilen.

De veekosten laten een stijging zien door hogere dierenartskosten en een toenemende inzet van KI. Het effect van de hogere kosten van strooisel is vooral zichtbaar in het tweede halfjaar van 2024. 

De energiekosten laten, vanwege de normalisatie van de energieprijzen, een lichte daling zien.

De kosten van ruwvoer en loonwerk geven op dit moment nog geen juist beeld: vanwege het late groeiseizoen verschoven deze kosten naar het vierde kwartaal. De mestkosten laten - zoals verwacht - een forse stijging zien.

De loonkosten en de indirecte kosten stegen door loonstijgingen en inflatie. Dit geldt ook voor de rentelasten door het aflopen van veelal laagrentende rentevast-contracten.

De afschrijvingen op gebouwen laten een forse daling zien. Die is het gevolg van de wetswijziging waardoor vanaf 2024 nog maar afgeschreven mag worden tot 100% van de WOZ -waarde. Dit leidt tot meer winst, maar zorgt niet voor meer liquiditeit. De gedaalde marge moet daardoor voor een groter deel bestemd worden voor belastingdruk. 

Vooruitzicht 2025

De onzekerheid in de markt is erg groot. De melkpoedermarkt lijkt niet te herstellen, waardoor melkverwerkers andere afzetmarkten moeten vinden. De lichte kostendaling die in 2024 plaatsvond, zal zich niet in 2025 voorzetten. Het is daarom belangrijk dat de melkprijs zich weer herstelt om de druk op de marge te verminderen.

Melkgeitenmonitor, inzicht in referentiecijfers

Ben je klant van ABAB? Dan kun je in de Melkgeitenmonitor in MijnABAB de cijfers over de eerste negen maanden van 2024 van de referentiebedrijven volgen. Met inzicht in deze cijfers kun je als ondernemer tijdig inspelen op de hiervoor genoemde ontwikkelingen.

Meer informatie 

ABAB is graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wil je meer informatie of advies? Neem contact op met Bart Entius, relatiemanager, via telefoonnummer 06-51890715 of stuur een e-mail naar Bart.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt je graag verder!

E-mail Bart
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld je direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu