Btw-regels bij het leveren van paarden of paardrijartikelen aan buitenlandse afnemers
Binnen de paardenbranche gelden verschillende btw-tarieven. Levert u producten aan een buitenlandse afnemer? Ga dan na wat de hoedanigheid is van uw afnemer en welke leveringscondities u bent overeengekomen om het juiste btw-tarief vast te stellen.
Btw-tarieven in de paardenbranche
Binnen de paardenbranche gelden verschillende btw-tarieven. Afhankelijk van de situatie is er bij leveringen of diensten binnen Nederland namelijk 21%, 9% of 0% btw verschuldigd. Daarnaast zijn bepaalde producten en diensten vrijgesteld van btw.
Levert u producten aan particulieren in andere EU landen? Let dan op dat het btw-tarief van toepassing is van het EU-land waar de particulier woonachtig is. Dit btw-tarief is echter alleen van toepassing als u als leverancier het transport (in)direct (mee)regelt. Regelt de particuliere afnemer het vervoer zelf? Dan gelden de Nederlandse btw-regels en het Nederlandse btw tarief.
De levering van paarden
Bij de levering van paarden naar andere EU lidstaten moet u onderscheid maken tussen de levering aan ondernemers en de levering aan particulieren (niet btw-ondernemers):
Levering paard aan ondernemer binnen de EU
Of iemand voor de btw ondernemer is, kunt u nagaan door het btw-nummer op te vragen en te controleren in de Europese database (VIES). De levering van een paard aan EU-ondernemers is in veel gevallen een intracommunautaire levering. Dat is een levering van goederen aan een andere ondernemer waarbij het goed wordt vervoerd naar een andere EU lidstaat. Deze levering is belast met 0% btw (nultarief). Bij een intracommunautaire levering moet u wel het nultarief kunnen aantonen met uw administratie. De Europese belastingdiensten handhaven hier steeds strenger op. Let extra op als uw afnemer zelf het paard komt halen. Overleg met uw belastingadviseur of u voldoet aan de bewijsvoering voor het nultarief bij een intracommunautaire levering.
Levering paard buiten de EU
De levering van paarden naar buiten de Europese Unie is geen intracommunautaire levering van goederen. Een intracommunautaire levering vindt namelijk altijd plaats tussen ondernemers in verschillende lidstaten binnen de EU. De levering van een paard aan een afnemer die buiten de Europese Unie is gevestigd, is een uitvoerlevering (ook wel: ‘exportlevering’). U moet daarbij rekeninghouden met verschillende uitvoerformaliteiten en regels om het exporttarief (0% btw) te kunnen toepassen op uw levering. U moet kunnen aantonen dat het paard daadwerkelijk de EU heeft verlaten. Het maakt voor een uitvoerlevering niet uit of uw afnemer een btw-ondernemer is of een particulier. In beide gevallen loopt de behandeling voor de btw hetzelfde.
Levering paard aan particulieren binnen de EU
Bij een levering aan particulieren geldt het btw-tarief van het EU-land waar het paard naartoe wordt vervoerd (afstandsverkopen). De regels voor afstandsverkopen – waarbij u btw berekent en afdraagt in het land van uw afnemer – zijn van toepassing als u zich (in)direct bemoeit met het vervoer van het paard. Omdat dit voor u als (hippische) ondernemer tot zware administratieve lasten kan leiden, is het verstandig gebruik te maken van het gecentraliseerde aangifteportaal: One Stop Shop (OSS). Met het centraal aangifteportaal kan een Nederlands bedrijf btw-aangifte doen voor afstandsverkopen in alle andere EU-landen. U bent niet verplicht om het OSS-systeem te gebruiken. U kunt er ook voor kiezen om op reguliere wijze in alle landen aangifte te doen en zich in deze landen voor de btw te registreren. Bij gebruikmaking van het OSS-portaal heeft u een administratieve bewaarplicht van tien jaar. Het vergt dus enige voorbereiding om gebruik te kunnen maken van dit portaal. Registreert u zich voor het OSS-portaal dan hoeft u zich niet meer in alle EU-landen te registeren waar u btw moet voldoen. Door gebruik te maken van het OSS-systeem bespaart u deze registratiekosten én de kosten om btw-aangifte te doen in de andere EU-landen.
Uitzondering voor kleine ondernemers die paarden leveren aan particulieren binnen de EU
Er geldt een uitzondering op de regel voor afstandsverkopen voor ondernemers die voor maximaal € 10.000 per jaar goederen leveren aan particulieren buiten Nederland, maar wel binnen de Europese Unie. Onder voorwaarden, kunnen zij de btw blijven berekenen en betalen in Nederland. Als u in een jaar de drempel van € 10.000 overschrijdt, moet u in het vervolg voor al uw verkopen aan particulieren in andere EU-landen vanaf dat moment de btw berekenen en afdragen in het andere EU-land (eventueel met gebruikmaking van het OSS-portaal). U berekent dan de btw in het land van uw afnemer, als u zich (in)direct bemoeit met het vervoer. Uw factuur moet dan ook juist opgesteld worden. Zo moet u onder meer het btw-tarief vermelden van het land van uw afnemer. Haalt uw afnemer de goederen zelf op in Nederland en bemoeit u zich dus niet met het vervoer? Dan zijn de regels voor afstandsverkopen niet van toepassing en berekent u 21% of 9% Nederlandse btw.
Meer weten?
Wilt u meer informatie over de btw-regels in de paardenbranche of de nieuwe wetgeving voor e-commerce en de levering van paarden? Neem contact op met Anne Kin, internationale btw-adviseur, via telefoonnummer 013-5915125 of stuur Anne een e-mail.