Transfer pricing en btw: snel meer duidelijkheid
De interactie tussen transfer pricing-correcties in de vennootschapsbelasting en btw is complex. Onlangs werden er prejudiciële vragen gesteld aan het Hof van Justitie over de btw-gevolgen van transfer pricing-aanpassingen in de vennootschapsbelasting. Waarschijnlijk komt hier snel meer duidelijkheid over.
Relatie tussen transfer pricing-correcties en btw
Als ondernemingen in meerdere landen belastingplichtig zijn voor de vennootschapsbelasting, kan discussie ontstaan over de toerekening van winsten en verliezen aan de verschillende landen. Voor die toerekening zijn internationale regels opgesteld, zogenaamde transfer pricing-regels. Deze regels schrijven onder andere voor dat interne prijsstelling op een zakelijke manier moet worden vastgesteld. Dit betekent dat een onderneming die gevestigd is in het ene land voor zijn winstberekening 'at arm's length' (alsof gehandeld wordt tussen niet-gelieerde derden) moet handelen ten aanzien van een gelieerde vennootschap (of vaste inrichting) in een ander land en vice versa. Of er zakelijk is gehandeld bij de winstberekening wordt vaak na afloop van een fiscaal boekjaar beoordeeld. In de praktijk leidt dit soms tot correcties op de winst die aan de verschillende landen wordt toegerekend. Vaak wordt zo’n winstcorrectie vormgegeven door onderling aanvullende facturen te sturen, zodat winsten en kosten volgens transfer pricing-regels worden toegewezen.
Vanuit btw-oogpunt rijst dan echter de vraag of de aanvullende factuur betrekking heeft op onderlinge prestaties en of het gefactureerde bedrag een vergoeding is voor leveringen of diensten of dat sprake is van prijscorrecties. In dat laatste geval leidt dit tot verschuldigdheid van btw.
Eerdere jurisprudentie
Transfer pricing richt zich voornamelijk op de winsten op ondernemingsniveau. De btw wordt daarentegen toegepast op individuele transacties. Transfer pricing-correcties vallen binnen het toepassingsgebied van de btw als er een rechtstreeks verband is tussen de vergoeding en de geleverde goederen of diensten. In 2020 besliste het Hof van Justitie dat, als de prijs van de goederen of diensten wordt aangepast door een transfer pricing-correctie, deze transacties binnen de btw-sfeer vallen.
Prejudiciële vragen
Onlangs werden prejudiciële vragen gesteld aan het Hof van Justitie over een Roemeense zaak. Deze zaak gaat niet over prijsaanpassingen, maar over ‘algemene’ transfer pricing-aanpassingen, waarmee de winst van een werkmaatschappij in overeenstemming wordt gebracht met de door haar verrichte activiteiten en aangegane risico’s volgens de margemethode.
Het geschil draait om drie transfer pricing-facturen, uitgereikt door de Belgische moedermaatschappij aan haar Roemeense werkmaatschappij na een verrekenprijsonderzoek. De moedermaatschappij gaf de facturen eerst aan als intracommunautaire leveringen en corrigeerde deze naar ‘dienstverrichtingen’. De werkmaatschappij gaf twee van deze facturen op als diensten. De Roemeense belastingdienst betwistte de dienstverlening echter en weigerde btw-aftrek, zelfs toen de Belgische belastingdienst de facturen wel als diensten erkende. In de beroepsprocedure van het geschil stelt de Roemeense rechter prejudiciële vragen aan het Hof van Justitie voor verduidelijking:
- Moeten algemene transfer pricing-aanpassingen tussen verbonden ondernemingen worden gezien als btw-belaste handelingen?
- Volstaat de belastingplichtige voor het recht op aftrek van btw met het aantonen van facturen die verbandhouden met de economische activiteit? Of moet de belastingplichtige het bestaan en de omvang van de achterliggende prestatie aantonen?
Belang juiste analyse
Transfer pricing-correcties zijn in principe een aangelegenheid voor de vennootschapsbelasting. Toch kunnen deze correcties aanzienlijke gevolgen hebben voor de btw. Hoewel het vaststellen van de btw-gevolgen voor transfer pricing-correcties een grondige feitelijke analyse omvat, is de beoordeling van de btw-gevolgen van groot belang. Het vaststellen van onjuiste btw-gevolgen kan namelijk leiden tot aanzienlijke naheffingsaanslagen omzetbelasting, voornamelijk vanwege ten onrechte in aftrek gebrachte btw of niet-afgedragen btw. In het bovenstaande geschil weigert de Roemeense belastingdienst bijvoorbeeld het recht op aftrek van btw, terwijl er wel btw op de facturen (btw-verlegd) is vermeld.
Meer weten?
De relatie tussen btw en transfer pricing is een complex vraagstuk. Het zou de rechtszekerheid ten goede komen als hierover bij de beantwoording van de vragen aan het Hof van Justitie meer duidelijkheid wordt gegeven. Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer weten over transfer pricing-correcties en de btw-gevolgen daarvan of wilt u advies en/of ondersteuning bij uw btw-vraagstukken? Neem contact op met, Anne Kin, internationale btw-adviseur, via telefoonnummer 013-5915125 of stuur Anne een e-mail.