Trends in horeca en recreatie
De vooruitzichten voor de horeca voor 2024 zijn, met een minimale volumegroei van 1%, mager. Dit komt door een lage economische groei, een licht stijgende werkloosheid, een aanhoudend laag consumentenvertrouwen en oplopende prijzen in de horeca.
Het herstel van de coronapandemie verliep bij hotels langzamer dan bij restaurants. Voor het eerst na drie jaar was de gemiddelde bezettingsgraad in 2023 hoger dan in 2019. Het aantal hotelgasten in Nederland lag tot en met het derde kwartaal 2023 met bijna 25 miljoen dan ook historisch hoog. Dit komt met name door een stijging van het aantal binnenlandse gasten. Het aandeel buitenlandse gasten lag eind september nog circa 3% onder het niveau van 2019.
Stijging consumentenprijzen
Gemiddeld genomen werden voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken in 2023 (tot en met november) 13% duurder. De prijs van bier steeg met 8%. Hoewel de energiekosten inmiddels dalen, stegen de personeelskosten, onder meer door de verhoging van het minimumloon met 10% begin 2023 en 3% in juli 2023.
Uitdagingen
Hoewel de sectoromzet weer boven de niveaus van 2019 zit, kent de sector meerdere uitdagingen in 2024. Zo stijgen de inkoopprijzen dit jaar verder, maar blijft ook het lastig om personeel aan te trekken, ondanks de verhoging van het minimumloon.
Per saldo verwacht 3 procent van de ondernemers in de eet- en drinkgelegenheden een stijging van de omzet in 2024 ten opzichte van 2023. Bij het gemiddelde van alle bedrijfstakken ligt het saldo op iets meer dan 21 procent. Ondernemers in de eet- en drinkgelegenheden verwachten een daling van de investeringen in 2024. Het saldo ligt daar op ruim 9 procent terwijl ondernemers gemiddeld genomen met een saldo van ruim 6 procent positief zijn over de investeringen.
Meer weten?
Wilt u meer weten over de ontwikkelingen in de horeca- en recreatiesector? Neem contact op met Mark Rebbens, senior klantadviseur, via telefoonnummer 013-4647226 of stuur Mark een e-mail voor een vrijblijvende kennismaking.