Vermogensetikettering: de voordelen van twee systemen optimaal gebruiken
Doe je als ondernemer investeringen voor je bedrijf, zoals de aankoop van een pand, computer of auto? Dan speelt de vermogensetikettering. Hiermee kun je fiscaal voordeel behalen.
Vermogensetikettering is het indelen van vermogensbestanddelen: gaat het om zakelijk vermogen of privévermogen? Het Gerechtshof Arnhem/Leeuwarden oordeelde in het verleden dat de certificaten van de aandelen in een eigen bv door het aangaan van een vennootschap onder firma met die bv niet tot het verplichte ondernemingsvermogen van de ondernemer behoren.
Lees meer over onze fiscale dienstverlening.
Belastingdruk
Bij het aangifte doen van inkomstenbelasting is het ondernemerschap fiscaal aantrekkelijk. Denk hierbij aan zelfstandigenaftrek en mkb-winstvrijstelling. Als je als ondernemer blijvend hoge winst maakt, is de keuze voor een bv interessant omdat de vennootschapsbelasting over de winst een lager tarief kent dan de inkomstenbelasting. De mogelijkheid bestaat ook dat je gebruikmaakt van beide belastingsystemen door als ondernemer een samenwerking aan te gaan met je eigen bv.
Hybride structuur
Een belangrijk aandachtspunt is hoe de fiscus je aandelen in de bv behandelt op het moment dat je besluit een samenwerkingsverband aan te gaan met je eigen bv. Door het verdelen van de winst over meerdere vennoten, kun je de belasting van je onderneming drukken. Je kiest dan als het ware voor een hybride structuur. Zo profiteer je van de voordelen van fiscaal ondernemerschap en de lagere belastingdruk van de bv. Als de aandelen onderdeel zijn van je privévermogen in box 2, dan wordt de waardestijging bij verkoop (of dividend) belast met inkomstenbelasting. Als de fiscus je aandelen als ondernemingsvermogen ziet, dan kan de belastingheffing flink oplopen. In het laatste geval verdwijnt echter het voordeel. Kies je voor een dergelijk ondernemingsstructuur, dan dien je je wel te realiseren dat de toetreding van een nieuwe vennoot realiteitsgehalte moet hebben en dat er sprake moet zijn van een zakelijke winstverdeling. Daarnaast is toetreding doorgaans voor langere termijn. Vraag je bij aanvang van de opzet dan ook af wat je gaat doen als er in de toekomst geen of weinig winst wordt gemaakt en hoe je dan de winst verdeelt.
Aandelen in box 2
Het is dus van belang om het antwoord op de vraag te weten of de aandelen in een bv bij een hybride structuur verplicht ondernemingsvermogen zijn. De rechter oordeelde dat de aandelen als privévermogen mogen worden aangemerkt in box 2 als de eigen bv als vennoot deelneemt in een samenwerkingsverband. Daarmee maak je een goede kans op fiscaal voordeel. De Belastingdienst heeft de zienswijze van de rechter overgenomen.
Meer weten?
Wil je meer weten over vermogensetikettering? Neem contact op met Frank Rademaekers, manager belastingadvies via telefoonnummer 0495-459042 of stuur Frank een e-mail.