Zo beperk je de risico’s bij het inlenen van je personeel

1 oktober 2024
Artikel

Het inlenen van personeel via bijvoorbeeld een uitzendbureau brengt het risico van inlenersaansprakelijkheid met zich mee. Welke voorzorgsmaatregelen moet je treffen om dit risico te beperken?

Portretfoto van Ronald van Leeuwen
Neem contact op met:
Ronald van Leeuwen Senior belastingadviseur en specialist loonheffingen
Handtekening zetten contract

Inlenersaansprakelijkheid

Als het uitzendbureau nalaat om de verschuldigde loonheffingen en omzetbelasting af te dragen voor het personeel dat je hebt ingeleend, dan kun je hiervoor aansprakelijk worden gesteld. Dit is de zogenaamde inlenersaansprakelijkheid. Je kunt echter niet worden aangesproken als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • Het uitzendbureau voldoet aan de norm NEN 4400-1 of NEN 4400-2 en is opgenomen in het register van de Stichting Normering Arbeid (SNA).
  • Als inlener stort je 25% van het factuurbedrag (inclusief btw) op de G-rekening. Bij verlegging van de btw is dit 20% van het factuurbedrag.
  • De factuur van de uitlener voldoet aan de eisen die de wet op de omzetbelasting hieraan stelt.
  • Bij betaling vermeldt de inlener het factuurnummer en andere identificatiegegevens van de factuur.
  • De administratie van de inlener geeft direct inzicht in de gegevens van de inlening, de manurenadministratie en de betalingen.
  • De inlener kan de identiteit (NAW-gegevens en geboortedatum) van de ingeleende werknemers aantonen.

Disculpatieregeling

In zeer uitzonderlijke situaties geldt de inlenersaansprakelijkheid niet. Dat doet zich voor als zowel het uitzendbureau als de inlener geen verwijt valt te maken dat de loonheffingen en omzetbelasting niet zijn betaald. Bijvoorbeeld bij een plotseling verslechterde economische situatie of bij uitzonderlijk slechte weersomstandigheden. Jij als inlener kan dan een beroep doen op de  disculpatieregeling. Niettemin adviseren wij je op voorhand de hierboven genoemde maatregelen te treffen, omdat de mogelijkheid tot disculpatie zelden wordt gehonoreerd.

Extra voorzorgsmaatregelen

Als aanvulling op bovenstaande punten adviseren wij extra voorzorgsmaatregelen te nemen. Dit speelt in het bijzonder als het uitzendbureau niet NEN gecertificeerd is.

  • Controleer altijd of het uitzendbureau bij de Kamer van Koophandel correct staat geregistreerd volgens de Waadi-verplichting en bewaar een printscreen van de registratie.
  • Vraag bij de uitlener periodiek een verklaring betalingsgedrag op die is afgegeven door de Belastingdienst. 
  • Wees kritisch als je geen marktconforme prijs betaalt voor de ingehuurde arbeidskrachten.
  • Leg afspraken met het uitzendbureau goed vast in een inleenovereenkomst en neem daarin voldoende waarborgen op.

Toelatingsstelsel 

Naar verwachting zal vanaf 1 januari 2026 een toelatingsstelsel gelden voor uitzendbureaus. Dit betekent dat je vanaf dat moment alleen arbeidskrachten kunt inhuren van toegelaten inleners die zijn vermeld in een openbaar register. Lees hierover meer.

Meer weten over het inlenen van personeel?

Wil je meer weten over het inlenen van personeel of het beperken van het risico van inlenersaansprakelijkheid? Neem contact op met Ronald van Leeuwen, senior belastingadviseur, via telefoonnummer 013-4647268 of stuur Ronald een e-mail.

Wil je meer weten over het inlenen van personeel? Onze specialist helpt je graag verder!

E-mail Ronald
Portretfoto van Ronald van Leeuwen
Senior belastingadviseur en specialist loonheffingen
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld je direct aan