Zo verwerk je je kerstpakket in de werkkostenregeling
Wil je je werknemers verrassen met een kerstpakket? Dan moet je de kosten op de juiste manier in je administratie te verwerken. Zo niet, dan moet je personeel belasting betalen over je geschenk.
Kerstpakket als eindheffingsloon
Je wilt natuurlijk niet dat je kerstpakketten als belast loon worden gezien. Dat zou namelijk tot gevolg hebben dat je werknemers daar inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen over moeten betalen. Dit kun je voorkomen door het kerstpakket aan te wijzen als eindheffingsloon in de werkkostenregeling (WKR). Dit is overigens niet alleen voordelig voor je werknemers. Ook als werkgever heb je hier baat bij. Je bent dan namelijk geen werkgeverslasten verschuldigd over de waarde van de pakketten, inclusief eventuele verzendkosten. Je betaalt alleen 80% eindheffing als je de vrije ruimte van de werkkostenregeling overschrijdt.
Kleinegeschenkenregeling
Het kerstpakket valt niet onder de kleinegeschenkenregeling, omdat het niet aan de drie voorwaarden voldoet die hiervoor gelden.
Kerstpakket voor tijdelijk personeel
Maak je gebruik van uitzendkrachten of freelancers en wil je die ook een kerstpakket geven? Dan komt de eindheffing voor jouw rekening. Is de waarde van je kerstpakket minder dan € 136, dan bedraagt de eindheffing 45%. Boven € 136 is dit 75%.
Let op: In de loonaangifte moet je het bedrag van de eindheffing opnemen in de rubriek ‘eindheffing publiekrechtelijke uitkeringen en tijdelijke knelpunten van ernstige aard’. Ook moet je je uitzendkrachten en freelancers informeren over het feit dat de eindheffing al door jou is afgedragen.
Meer weten?
Wil je meer weten over de mogelijkheden die de werkkostenregeling biedt of over onze dienstverlening rondom payrolling? Neem contact op met Daphne Osseman, via telefoonnummer 0413-336549 of stuur Daphne een e-mail.