De MiCA-verordening: de concrete gevolgen voor cryptoaanbieders

31 juli 2023
Artikel

In mei 2023 heeft de Raad van de Europese Unie de Markets in Crypto Assets-verordening (MiCA) aangenomen. We informeerden u eerder al over de doelstellingen van deze verordening. Maar wat gaat de MiCA-verordening nu concreet voor u als aanbieder van cryptoactiva-diensten betekenen?

Portretfoto van Niels Ista
Neem contact op met:
Niels Ista Jurist ondernemingsrecht en ICT-recht
Cryptomunt in mandje

Doel MiCA

De MiCA-verordening scherpt de regels voor cryptobedrijven en de cryptomarkt verder aan. Dankzij de verordening zijn er voor het eerst EU-normen vastgelegd voor deze sector. De nieuwe wet bepaalt dat u als aanbieder van cryptoactiva-diensten meer informatie moet verzamelen over uw transacties en deze ook toegankelijk moet maken.

Wwft-registratie vervalt

Het huidige regime van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) komt voor cryptoaanbieders te vervallen. Als aanbieder van cryptoactiva-diensten wordt u een instelling onder de Wwft en moet u aan de eisen van deze wet voldoen. Gevolg hiervan is dat u ook onder de Sanctiewet 1977 komt te vallen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) wordt in het kader van de Wwft en Sanctiewet de toezichthouder op aanbieders van cryptoactiva-diensten.

Compensatie bij diefstal

Dankzij de nieuwe wetgeving mogen aanbieders van cryptoactiva-diensten geen gevaarlijke of ingewikkelde producten verkopen, of kopers bewust verkeerd adviseren. Wordt een platform gehackt en de crypto’s gestolen? Dan moet u uw klant compenseren. Ook mag u geen tegoeden van klanten inzetten voor handel voor eigen rekening.

Toezicht AFM

Tot op heden moeten aanbieders van cryptoactiva-diensten zich registreren bij de DNB. DNB controleert of zij genoeg doen tegen witwassen en toetst hun bestuurders. Onder de nieuwe wetgeving houdt de AFM toezicht. Als aanbieder van cryptoactiva-diensten moet u een vergunning aanvragen en valt u onder strenger toezicht. Ook moet u voldoen aan regels die belangenverstrengeling tegengaan. DNB gaat toezicht houden op partijen die stablecoins uitgeven. DNB controleert of deze echt stabiel zijn en daadwerkelijk gedekt worden door dollars,  euro’s of een andere valuta.

Nieuwe regels gefaseerd in werking 

De MiCA-verordening is goedgekeurd en bekendgemaakt in het Publicatieblad. De nieuwe regels treden gefaseerd in werking:

  • vanaf 29 juni 2023 zijn de in artikel 149 lid 4 opgesomde artikelen van toepassing;
  • vanaf 30 juni 2024 zijn titels III en IV van MiCA van toepassing en;
  • vanaf 30 december 2024 worden de overige artikelen van toepassing.

Opmerkelijk is dat de MiCA-verordening niet van toepassing is op Non Fungible Tokens (NFT), tenzij de NFT’s onder bestaande cryptoactiva-categorieën vallen.

Voordat MiCA van toepassing wordt, moeten er nog allerlei details uitgewerkt worden door EBA, ESMA en de EC bijvoorbeeld over het vergunningentraject. Wij volgen de ontwikkelingen op de voet, en houden u graag op de hoogte hiervan.

Wat kan ABAB Legal voor u betekenen?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. De juristen van ABAB Legal hebben uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van cryptorecht en blockchain en kunnen u bijstaan bij diverse vraagstukken in dit kader. Neem voor meer informatie of juridisch advies over cryptorecht en blockchain contact op met Niels Ista, jurist ondernemingsrecht en ICT-recht, via telefoonnummer 013-4647180 of stuur Niels een e-mail.

Wilt u meer weten over de regelgeving voor cryptoaanbieders? Onze jurist helpt u graag verder!

E-mail Niels
Portretfoto van Niels Ista
Jurist ondernemingsrecht en ICT-recht
Bel
0165-531330
Social media icoon

Volg ABAB Legal op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu