De Omgevingswet en de horeca- & recreatiesector: belangrijke aspecten
Bij het uitbreiden van een horecalocatie moet je onder de Omgevingswet voldoen aan een aantal regels om een vergunning te krijgen. Denk hierbij aan regels over de hoogte van een schoorsteen van een keuken. Maar ook andere aspecten spelen een rol.
In een voorbeeld uit de praktijk speelde het volgende. Een horecaondernemer wilde zijn keuken uitbreiden. Omwonenden vreesden voor geuroverlast door het verspreiden en uitwaaieren van geur van de keuken, hoewel de installatie voldeed aan de regels uit de Omgevingswet. De rechter nam toch in het oordeel mee dat niet is uitgesloten dat de geurverspreiding een negatieve invloed kan hebben op het woon- en leefklimaat in de omgeving. Dat betekent dat ook als je voldoet aan de regels uit de Omgevingswet, er alsnog sprake kan zijn van bijvoorbeeld ontoelaatbare geuroverlast. Als omwonenden deze overlast voldoende kunnen onderbouwen, kan dit gevolgen hebben voor de verlening van de vergunning en dus voor uitvoering van de ontwikkeling.
Aspecten in de omgeving
Dit zien we ook bij andersoortige vergunningen. Als een bepaalde ontwikkeling, zoals het aanleggen van een zwembad, niet past binnen de regels van het Omgevingsplan, kan een vergunning ten aanzien van het ruimtelijk beleid nodig zijn. Inmiddels zijn er iets meer dan vijftien uitspraken gedaan over deze vergunningen. Ook hier valt op dat een vergunning goed gemotiveerd moet zijn op alle aspecten die van nadelige invloed kunnen zijn op de leefomgeving. Het kan gaan om bijvoorbeeld verkeersveiligheid, geluidshinder, te verwachten overlast, parkeergelegenheid of stikstofuitstoot. Er wordt dus gekeken naar een breed kader van aspecten.
Onderbouwen & motiveren
In ieder geval is duidelijk dat ondernemers hun nieuwe plannen goed moeten onderbouwen, waar mogelijk met onderzoeken. Toon vooraf goed aan dat je bij het bedenken van jouw plannen hebt nagedacht over alle facetten die bij de fysieke leefomgeving horen. Betrek ook jouw omgeving daarbij. Voor ondernemers in de recreatiesector verdienen aspecten als geur, geluid en parkeergelegenheid in de omgeving extra aandacht.
Belangenafweging
Of jouw vergunningaanvraag kans van slagen heeft, hangt mede af van de belangenafweging van de gemeente. De gemeente zal nagaan of alle betrokken belangen evenwichtig zijn meegewogen. Denk hierbij aan een buurtbewoner die door het plan van een grotere keuken inclusief grotere schoorsteen meer geurhinder ondervindt.
Welke aspecten belangrijk zijn, hangt af van het plan. Zo kan het voor het ene plan belangrijk zijn dat is gedacht aan de energietransitie, terwijl bij het andere plan meer belang aan geluidhinder wordt toegekend. Bij het vergroten van een terras zal de verkeersveiligheid een grote rol spelen bij de toekenning van de vergunning. Voor nu lijkt het erop dat een plan in ieder geval goed onderbouwd moet zijn en dat je moet kunnen aantonen dat je met ieder belang rekening hebt gehouden.
Meer weten?
ABAB is graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wil je weten welke aspecten van wetgeving in jouw situatie belangrijk zijn? Neem contact op met Britt Nuiten, jurist vastgoed, ruimtelijke ordening en milieu, via telefoonnummer 013-5915143 of stuur Britt een e-mail.