De oplossing voor conflicten binnen familiebedrijven
Wat is er mooier dan een onderneming van generatie op generatie doorgeven? Alleen haalt een groot deel van de familiebedrijven in Nederland de derde generatie niet. Een overzicht van valkuilen en de oplossing om de continuïteit te waarborgen.
Diverse belangen binnen een familiebedrijf
Binnen een familiebedrijf spelen er diverse belangen op zakelijk of familiair gebied en die zijn niet altijd verenigbaar met elkaar. Vaak ligt de focus (te) veel op eigendom, het vermogen en de euro’s. Samenwerking of opvolging binnen een familiebedrijf gaat echter veelal om emotie. Iedere familie en dus ook ieder familiebedrijf, kent een eigen dynamiek: de (familie)waarden. De samenwerking binnen de familie, bepaalt weer voor een groot deel het succes van de onderneming.
Zakelijk en privé verweven binnen familiebedrijf
Zakelijk en privé zijn binnen een familiebedrijf onlosmakelijk met elkaar verbonden, waardoor conflicten vaak lang onbesproken blijven. Escalatie ligt op de loer, door de voorgeschiedenis van de familie en de complexiteit van de verhoudingen. Een relatief klein conflict kan snel uitgroeien tot een groot conflict met (op het eerste oog) onoverkomelijke verschillen. Deze factoren maken het soms lastig om tot een oplossing te komen. Het lijkt een vicieuze cirkel. En dat terwijl een conflict binnen een familiebedrijf veelomvattend en van grote invloed is op het welbevinden van de betrokken partijen. Het heeft immers effect op zowel uw zakelijke als privésituatie.
Emoties staan goede communicatie in de weg
Of het nu gaat om een gebrek aan (goede) communicatie, een dominante vader die het lastig vindt om de touwtjes te laten vieren, onenigheid over taken en verantwoordelijkheden, een opvolger die het roer wil omgooien, een afgunstige broer/zus of de rol van het schoonkind: vaak spelen (opgekropte) emoties een grote rol en zit de huidige (conflict)dynamiek een goede communicatie in de weg.
Voorkom escalatie
Deze emoties verdienen de aandacht. Of dit nu voor de start van de samenwerking is, tijdens de samenwerking of met het oog op een mogelijke overdracht. Soms is het daarbij wenselijk dat een onafhankelijke partij dit proces begeleidt. Iemand met een frisse blik, zonder vooroordeel. Schakel tijdig hulp in om te kunnen de-escaleren en niet pas als er al juridische stappen zijn ondernomen, die de continuïteit van de onderneming en de gemoedelijke familiesfeer nog verder onder druk zetten. Zo kunt u verdere escalatie voorkomen. Escalatie die schade berokkent, tijd, productiviteit en dus geld kost.
Mediation: inzicht in overeenkomsten en verschillen
Mediation is een mooi instrument om escalatie te voorkomen. Mediation is een vorm van conflictbemiddeling waarbij wordt gestreefd naar een win-win situatie, met een hoge slagingskans. Het is daarbij belangrijk dat de betrokken partijen naar elkaar willen luisteren en bereid zijn om een gezamenlijke oplossing te zoeken voor het conflict. Doordat er inzicht komt in de overeenkomsten én verschillen, ontstaat er vaak meer begrip voor elkaar. Zo is er een stabiele basis om te bouwen aan een oplossing die voor alle betrokken partijen aanvaardbaar is en mogelijk weer vertrouwen geeft in een toekomstbestendig bedrijf én een warme familieband.
Meer weten?
Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer informatie of advies over het oplossen van conflicten binnen het familiebedrijf? Neem contact op met Maartje Nolte, jurist personen- en familierecht, via telefoonnummer 076-5438062 of stuur Maartje een e-mail.