Is opname van een uitsluitingsclausule bij schenking of in een testament nog nodig?
Sinds 2018 trouwen echtgenoten niet meer automatisch in algehele gemeenschap van goederen. Is het dan nog nodig om een uitsluitingsclausule op te nemen in het testament of bij het doen van een schenking?
Wat is een uitsluitingsclausule?
Met een uitsluitingsclausule, ook wel een privéclausule genoemd, voorkom je dat de erfenis of schenking die je aan je erfgenamen nalaat of doet, valt in diens eventuele gemeenschap van goederen. Daardoor hoeft de erfgenaam deze erfenis (of het deel daarvan dat nog over is) bij een eventuele echtscheiding niet te delen met de ex-partner.
Wettelijk beperkte gemeenschap van goederen
Sinds 1 januari 2018 trouwen echtgenoten niet meer automatisch in een algehele gemeenschap van goederen, maar in de wettelijke beperkte gemeenschap van goederen. Erfenissen en schenkingen zijn uitgesloten van deze beperkte gemeenschap. Trouwen mensen in een beperkte gemeenschap van goederen? Dan lijkt een uitsluitingsclausule inderdaad niet per se nodig.
Maar let op: het is nog steeds mogelijk dat de begiftigde trouwt in een algehele gemeenschap van goederen of in diens huwelijkse voorwaarden bepaalde afspraken maakt, waardoor de erfenis/schenking bij echtscheiding of overlijden wél gedeeld moet worden. Deze keuze ligt in dat geval bij de begiftigde.
Mogelijk wil je dat de erfenis niet alleen bij een echtscheiding, maar ook na overlijden van de begiftigde binnen je familie blijft en dus niet naar de partner van de begiftigde gaat. In dat geval moet je niet alleen een uitsluitingsclausule opnemen, maar ook aanvullende regelingen zoals een tweetrapsmaking.
Kortom: wil je de keuze in eigen hand houden, dan zul je dus toch een uitsluitingsclausule moeten opnemen.
Meer informatie of advies
Bij ABAB Legal zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wil je voorkomen dat je erfenis of schenking na echtscheiding in handen komt van de ex-partner van je kind(eren)? Laat je adviseren over de mogelijkheden. Neem voor meer informatie of advies over schenken en erven contact op met Michelle van Heereveld, jurist personen- en familierecht, via telefoonnummer 0492-579835 of stuur Michelle een e-mail.