Mag je een negatief verlofsaldo verrekenen?
Je medewerkers hebben recht op vakantiedagen, maar soms nemen ze er te veel op. Mag je het teveel genoten vakantiedagen zonder overleg met je werknemer verrekenen met het salaris?
Tijdens het dienstverband
De wet bepaalt in welke gevallen je vorderingen mag verrekenen met het loon tijdens dienstverband. Dat mag bijvoorbeeld als je werknemer een schadevergoeding moet betalen, boetes heeft openstaan of teveel loon heeft ontvangen. Een vordering vanwege teveel genoten vakantiedagen is echter niet opgenomen in de wet. Verrekening mag dus niet, tenzij een contractuele bepaling dit wel toestaat. Vergeet dus niet een en ander in de arbeidsovereenkomst op te nemen.
Verrekening kan alleen plaatsvinden tot maximaal één tiende van het loon per maand. Ook moet je werknemer altijd minstens het minimumloon ontvangen. Eventuele vorderingen kun je dus enkel verhalen op het loon, dat je werknemer ontvangt boven de minimumloongrens.
Na afloop van het dienstverband
De mogelijkheid tot verrekening aan het einde van het dienstverband is ruimer. Verrekening met loon is mogelijk, als dat loon niet onder de zogenaamde ‘beslagvrije voet’ valt. Dit betekent, dat je in ieder geval ongeveer 90% van de bijstandsnorm aan je werknemer moet betalen, zodat je werknemer in ieder geval die maand zijn vaste lasten kan betalen.
Door deze ruimere verrekeningsbevoegdheid kunnen jij en je werknemer ook contractueel afspreken, dat je teveel genoten vakantiedagen terugbetaalt of verrekent bij het einde van het dienstverband
Maar wat als je geen contractuele verrekeningsmogelijkheid heeft?
Die kwestie kwam onder meer aan de orde in een uitspraak van 18 oktober 2021 van de rechtbank Midden-Nederland.
De rode draad is dat je verantwoordelijk bent voor het ontstaan van een hoog negatief verlofsaldo, juist bij een tijdelijke arbeidsovereenkomst. Je mag er niet vanuit gaan dat dit in de loop van een volgend jaar wordt hersteld door onbetaald extra uren te werken (het ‘tijd-voor-tijd’ systeem). Het negatieve saldo mag niet zo hoog oplopen, dat dit niet meer tijdens het dienstverband door je werknemer kan worden ingehaald met het gevolg dat jij een (te) groot bedrag met het salaris moet verrekenen. Uiteraard heeft je werknemer ook een eigen verantwoordelijk hierin.
In een arbeidsrelatie, waarin je werknemer te snel te weinig uren werkt en waarin prikkels ontbreken om te voorkomen dat er achterstanden ontstaan, is dit vooral de verantwoordelijkheid van jou als werkgever.
Informeren en vastleggen
Je bent er dus bij gebaat werknemers regelmatig te informeren over hun tekort aan opgebouwde vakantiedagen. Daarnaast doe je er verstandig aan contractueel de verrekeningsmogelijkheid vast te leggen.
Meer informatie
ABAB Legal is graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Vragen over het verrekenen van te veel genoten vakantiedagen? Neem contact op met Geert Rouwet, jurist ondernemingsrecht, via telefoonnummer 013-4647219 of stuur Geert een e-mail.