Nalatenschap: wat gebeurt er met uw digitale bezittingen?
Vroeger was het leven overzichtelijk. Bezittingen waren stoffelijk, hooguit giraal. Ook een nalatenschap was overzichtelijk. In een testament werd opgenomen wie welke bezittingen erfde en de cirkel was rond. Nalatenschappen zijn tegenwoordig echter een stuk ingewikkelder. Een onderbelicht element in de afwikkeling van de nalatenschap is de vraag hoe om te gaan met digitale bezittingen, zoals online accounts. Hoe besteedt u hier op een juiste manier aandacht aan?
Wat zijn digitale bezittingen?
Er zijn diverse digitale bezittingen waaraan aandacht besteed moet worden in de afwikkeling van nalatenschap. U kunt hierbij denken aan digitale bezittingen, zoals:
- online accounts, bijvoorbeeld voor Facebook en LinkedIn, Instagram, Snapchat en Twitter;
- gegevens in online opslagdiensten;
- cryptocurrency, aangehouden in uw wallet.
Welke mogelijkheden voor nalatenschap?
U kunt hier op verschillende manieren mee omgaan:
Zelf een lijstje bijhouden van online platforms
U kunt zelf een lijstje bijhouden van alle platforms waarop u een profiel of account heeft. Uiteraard is het belangrijk deze lijst regelmatig te actualiseren. De meeste platforms verwijderen op verzoek uw account als de gebruikersnaam bekend is en uw nabestaanden een overlijdensakte kunnen tonen. Nadeel hiervan is dat een lijstje onvindbaar kan zijn op het moment dat het nodig is.
Instellen per online platform
Bij de meeste online platforms kunt u instellen wat er na uw overlijden moet gebeuren met uw account. Bij Facebook bijvoorbeeld, kunt u nu al een contactpersoon aanwijzen die na uw overlijden zeggenschap heeft over uw profiel.
Het social media testament of digitale kluis
Een completere manier om uw digitale nalatenschap te regelen, is het benoemen van een online executeur via een notaris. Een online executeur is gespecialiseerd in het regelen van uw digitale nalatenschap. Dit kan de persoon zijn die de overige bezittingen van uw nalatenschap beheert, maar dat hoeft niet.
Wat doet een online executeur?
De online executeur hanteert voor de digitale nalatenschap een social media testament, ook wel digitale kluis. In deze digitale kluis ligt vast welke online profielen u heeft, welke gebruikersnamen en wachtwoorden daarbij horen en wat hiermee moet gebeuren na uw overlijden (verwijderen of omvormen tot een bijzondere gedenkpagina). Ook andere gegevens kunnen worden bewaard in de digitale kluis, zoals bankgegevens, verzekeringspolissen en notariële stukken. De online executeur krijgt na uw overlijden toegang tot de digitale kluis en de gegevens en kan zo uw digitale nalatenschap regelen.
Aandachtspunten bij digitale nalatenschap
- Sommige platforms en hostingpartijen verwijderen al uw gegevens na uw overlijden. Dat is niet altijd even wenselijk. Het kan namelijk leiden tot het verlies van een deel van uw administratie, wat de praktische afwikkeling van een nalatenschap bemoeilijkt. Of zelfs tot het verlies van bezittingen met een emotionele waarde, zoals foto’s en filmpjes.
- Bij betaalde accounts is vaak een automatische incasso per periode afgegeven. De online executeur kan deze stopzetten of laten storneren.
- Bij sommige platformdiensten is er sprake van een opgebouwd tegoed, onder meer bij wallets voor cryptocurrency. Ook hier moet de online executeur aandacht voor hebben. U kunt dit tegoed namelijk niet altijd overdragen aan erfgenamen.
- Een digitale nalatenschap evolueert met de snelheid van de techniek. Dat maakt een social media testament een veranderlijk document. Update dit document regelmatig.
- De benoeming van een online executeur vraagt ook het nodige van deze benoemde executeur. Hij of zij moet de continuïteit van de digitale kluis waarborgen.
Meer weten?
Bij ABAB Legal zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorg. Heeft u vragen of wilt u ondersteuning en/of advies bij uw (digitale) nalatenschap? Neem contact op met Reinier-John Koopman, jurist ondernemingsrecht, via telefoonnummer 073-6465348 of stuur Reinier-John een e-mail.