Vrijheid van werkgevers bij contractverlenging

11 november 2024
Artikel

In september deed de Rechtbank Midden-Nederland uitspraak in een kort geding tussen een werkneemster en haar werkgever. De zaak draaide om de verlenging van een tijdelijke arbeidsovereenkomst, waarbij de werkneemster vond dat zij onterecht geen vast contract kreeg. 

Portretfoto van Inge Titulaer
Neem contact op met:
Inge Titulaer Jurist arbeidsrecht
Overleg tussen medewerkers

Deze uitspraak biedt belangrijke arbeidsrechtelijke inzichten voor werkgevers en werknemers. De uitspraak benadrukt dat een werkgever in principe niet verplicht is een tijdelijk contract te verlengen, tenzij anders is afgesproken. 

‘Bij gebleken geschiktheid’

Wat was hier het geval? In de arbeidsovereenkomst was toegezegd dat bij gebleken geschiktheid een vaste arbeidsovereenkomst zou volgen. Vanwege herhaaldelijk te laat komen oordeelde de werkgever dat de werkneemster niet geschikt was en dus werd de arbeidsovereenkomst niet verlengd. De werkneemster was het hier niet mee eens en legde dit voor aan de rechter.

De rechter stelde dat de werkgever een grote mate van vrijheid heeft in het beoordelen van de geschiktheid van een werknemer. De voorwaarden voor verlenging moeten duidelijk en schriftelijk vastgelegd zijn. Werknemers moeten begrijpen dat een toezegging afhankelijk is van hun functioneren.

Transparantie en communicatie

Deze werkneemster kreeg zowel positieve beoordelingen tijdens haar opleidingsperiode als herhaalde waarschuwingen voor te laat op het werk verschijnen. Dit was voor de werkgever onacceptabel, waaruit het oordeel volgde dat de werkneemster niet geschikt was.

Deze werkgever had duidelijk gecommuniceerd met waarschuwingen over de tekortkoming, zodat de werkneemster de ernst ervan kon inzien en de kans had gekregen om zich te verbeteren.

Toezeggingen brengen verplichtingen met zich mee

Ben je er als werkgever van bewust dat toezeggingen in een arbeidsovereenkomst verplichtingen met zich meebrengen en tijdens de looptijd voldoende aandacht behoeven. Werkgevers moeten hun beoordelingen goed onderbouwen.

Had deze werkgever geen waarschuwingen aan de werkneemster gegeven, dan zou de werkneemster zomaar eens in het gelijk gesteld kunnen zijn en had de rechter de werkgever kunnen dwingen een vaste arbeidsovereenkomst aan te bieden, ongeacht de kans op een arbeidsconflict vanaf dag één.

Deze uitspraak benadrukt het belang van duidelijke communicatie, tijdige waarschuwingen en zorgvuldige beoordelingen bij het al dan niet verlengen van tijdelijke contracten. 

Meer weten?

ABAB is graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en te zorgen voor inzicht. Neem voor meer informatie of advies over arbeidsovereenkomsten contact op met Inge Titulaer, jurist arbeidsrecht, via telefoonnummer 013-4647180 of stuur Inge een e-mail.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt je graag verder!

E-mail Inge
Social media icoon

Volg ABAB Legal op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu