De btw-aspecten bij (inter)nationale veilingen

Het veilingseizoen is weer in volle gang. Potentiële kopers brengen fysiek en online hun bod uit en verkopers bieden hun paarden, veulens, embryo’s en sperma aan. Wij zetten de belangrijkste btw-aspecten bij (online) veilingen voor u op een rij.

Profielfoto van Anne Kin
Neem contact op met:
Anne Kin Btw-adviseur
btw-aspecten bij (inter)nationale veilingen

Btw-tarieven

Binnen de paardensector gelden verschillende btw-tarieven. Afhankelijk van de situatie is 21%, 9% of 0% btw verschuldigd of geldt er een btw-vrijstelling. Verkoopt u uw paarden via een veiling? Dan brengt u 21% btw in rekening voor paarden bestemd voor de sport of recreatie. De verkoop van sperma of een embryo is 9% btw-belast. De verkoop van een draagmerrie is ook 9% btw-belast.’

Belangrijke wijziging verlaagd btw-tarief

Vanaf 1 januari 2025 wordt het verlaagde btw-tarief, het 9% tarief, op het leveren agrarische goederen afgeschaft. De impact voor de paardenhouderij vindt u in het volgende artikel:  Wijzigingen in het btw-tarief voor de paardenhouderij vanaf 2025

Verkoop buitenland

Levert u een goed (paard, veulen, embryo, sperma etc. (hierna: aangeduid als “paard”)) vanuit Nederland aan een (btw-)ondernemer in een andere EU-lidstaat? Dan past u het 0% btw-tarief toe. U moet dan wel (kunnen) aantonen dat het paard daadwerkelijk van lidstaat A naar lidstaat B is vervoerd/gebracht. Bewaar uw vrachtbrief/CMR dus goed. Levert u een paard buiten de EU? Zorg dan ook voor een ‘confirmation of export’. Dit is een belangrijk document om aan te tonen dat uw paard daadwerkelijk is geëxporteerd. Laat u goed adviseren over het nultarief als uw paard(en) na verkoop niet rechtstreeks wordt vervoerd. Zit er bijvoorbeeld meer dan drie maanden tussen de verkoop en het exporteren van het paard? Dan kunt u problemen krijgen met de Belastingdienst, die dan kan stellen dat u Nederlandse btw moet betalen. Kortom, u moet het nultarief kunnen aantonen.

Veilingregeling

Fysieke veiling

De btw kent een ‘eenvoudige’ regeling voor de verkoop van een paard via een veiling. U levert het paard dan (fictief) eerst voor de btw aan de veiling en de veiling levert het paard (fictief) weer door aan de koper. Het is een fictie, omdat de veilinghouder niet ‘echt’ eigenaar wordt van het paard. De veiling(houder) sluit hierbij overeenkomsten op eigen naam, maar op order en voor rekening van een ander. Zonder veilingregeling zou u een factuur met btw moeten uitreiken aan de (vaak anonieme) koper en zou de veiling(houder) een dienst verlenen, met daarbij specifieke btw-gevolgen. De (ver)kopende partij kan dan niet meer anoniem blijven. Door de ‘veilingregeling’ factureert u aan de veiling(houder) en levert de veiling(houder) met daarbij een factuur weer door aan de koper. Het verschil tussen inkoop- en verkooprijs is de commissie voor de veiling(houder). De veilingregeling geldt voor zowel verkopen binnen Nederland als voor leveringen naar andere EU-lidstaten.

Online veiling

Bij online veilingen kan de veilinghouder optreden als commissionair (zie fysieke veiling) of als een soort ‘marktplaats’. In dat laatste geval treedt de veilinghouder op als ‘tussenpersoon’, waardoor er sprake is van een e-commercedienst. De verkoper factureert de btw over de verkoopprijs onder verrekening/inhouding van de commissie van de veilinghouder. Op de factuur staan de gegevens van de koper, zodat de koper de btw kan aftrekken. Deze partijen geven elkaars gegevens door.

Margeregeling

Koopt een veilinghouder een paard van een particulier? Dan zit daar geen btw op. Deze particulier heeft (mogelijk) bij aanschaf wel btw betaald, die hij graag doorberekent in zijn prijs. In de btw biedt de margeregeling een oplossing. De margeregeling regelt dat de veilinghouder/doorverkoper bij doorverkoop alleen btw hoeft te bereken over/uit zijn gemaakte winstmarge: het verschil tussen de inkoop- en verkoopprijs. Het btw-bedrag ‘uit’ de winstmarge is dus lager dan btw berekenen ‘over’ de verkoopprijs. Deze regeling is vaak gunstig als het paard of veulen wordt ingekocht en doorverkocht aan een particulier. De btw-druk is dan het kleinst.

De Belastingdienst bevestigt dat ook gefokte paarden worden gezien als margegoed. Een veilinghouder zorgt bij inkoop voor een inkoopverklaring, waaruit blijkt dat de inkoop ‘btw-vrij’ heeft plaatsgevonden.

Aandachtspunten

Ga bij verkoop via een veiling na wie de (ver)kopers zijn. Is het een ondernemer of een particulier? Vraag en controleer het btw-nummer. Waar is de (ver)koper gevestigd? Binnen Nederland of daarbuiten? Waar gaan de paarden heen? Wie regelt het vervoer? Staat het paard op het moment van verkoop in Nederland of in een ander EU-lidstaat? Hoe lang zit er tussen verkoop en vervoer? 

Meer informatie of advies?

Laat u zo nodig adviseren door een belastingadviseur. Neem voor meer informatie of advies contact op met Anne Kin, internationale btw-adviseur, via telefoonnummer 013-5915125 of stuur Anne een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Anne
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld je direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu