Wijzigingen in het btw-tarief voor de paardenhouderij vanaf 2025
Heeft u een onderneming in de paardenhouderij? Dan heeft het afschaffen van het verlaagde btw-tarief op leveringen van agrarische goederen en diensten gevolgen voor u.
De btw kent vier verschillende tarieven. Het algemene tarief is 21%. Voor sommige goederen en diensten geldt het verlaagde tarief van 9%. Soms is het tarief 0% of zelfs helemaal niet van toepassing. De toepassing van het verlaagde btw-tarief op bepaalde goederen is nog het gevolg van de in 2018 opgeheven landbouwregeling. Het verlaagde btw-tarief op agrarische goederen is volgens de overheid daarom niet meer actueel. Om die reden wil de overheid het verlaagde btw-tarief laten vervallen per 1 januari 2025.
Vervallen verlaagd btw-tarief
Het afschaffen van het verlaagde btw-tarief voor de levering van agrarische goederen geldt voor de levering van de volgende goederen:
- peulvruchten en granen die niet als voedingsmiddel kwalificeren, pootgoed, vee, beetwortelen, land- en tuinbouwzaden, rondhout, stro, veevoeders, vlas en wol, zowel ruw als ongewassen;
- dieren die bestemd zijn voor de voortbrenging of productie van landbouw (zoals paarden);
- goederen die bestemd zijn voor de voorplanting van landbouwdieren (levering van sperma en embryo’s);
Voor de paardenhouderij betekent dit dat het verlaagde btw-tarief vanaf 2025 niet langer van toepassing is op:
- de zuivere opfok van jonge paarden voor derden;
- het africhten van jonge paarden;
- de levering van een fokmerrie of dekhengst;
- de levering van sperma of een embryo;
- de levering van paarden die bestemd zijn voor de slacht;
- de levering van paarden die bestemd zijn voor de landbouw;
Dit betekent dat deze prestaties met ingang van 1 januari 2025 belast zijn tegen 21% btw.
De inkoop van het voer en strooisel wordt wel geconfronteerd met de btw-verhoging naar 21%. Echter, als professionele ondernemer kunt u dit met de btw-aangifte verrekenen. Dit heeft dus geen effect op uw eigen kostprijs. Indien u voer en stro doorlevert aan uw klanten is het hoge btw-tarief van toepassing en moet u de btw afdragen via de aangifte.
Als u paarden opfokt of africht voor deren gaat ook het hoge btw-tarief gelden. Let goed op dat u duidelijke afspraken met uw klanten maakt. Praten we over tarieven inclusief of exclusief btw? Zo ook als u handelt met paarden. Met wie handel ik en praten we inclusief of exclusief btw?
Geen gevolgen pensionstalling
Het vervallen van het verlaagde btw-tarief voor agrarische goederen heeft in principe geen impact op de verdeling van de btw-tarieven in het kader van pensionstalling. Ruitersportcentra met pensionstalling én een binnen- én buitenrijbaan kunnen bijvoorbeeld nog steeds de volgende verdeling toepassen:
- 1/3 verhuur box: vrijgesteld van btw;
- 1/3 gelegenheid geven tot sportbeoefening: 9% btw;
- 1/3 overige prestaties: 21% btw.
Het 9%-tarief in deze verdeling ziet namelijk op het gelegenheid geven tot sportbeoefening. Het verlaagde btw-tarief in het kader van het gelegenheid geven tot sportbeoefening is niet gelijk aan het verlaagde btw-tarief voor agrarische goederen.
Ook voor manegeactiviteiten blijft het btw-percentage ongewijzigd.
Verhoging btw-tarief gelegenheid geven tot sportbeoefening vanaf 2026
Vanaf 2026 is de overheid van plan het btw-tarief voor het gelegenheid geven tot sportbeoefening te verhogen van 9% naar 21%. Deze verhoging heeft gevolgen voor de btw-verdeling inzake pensionstalling. Ruitersportcentra met pensionstalling en zowel een binnen- als buitenrijbaan kunnen vanaf dat moment de eerdere tariefindeling van 1/3 niet langer toepassen. Voor 2/3 van de diensten geldt dan het btw-tarief van 21%.
Lees hier meer over de verhoging van het btw-tarief naar 21% of bekijk alle fiscale wijzigingen uit het Belastingplan 2025.
Meer weten?
Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer weten over de btw-tarieven voor hippische ondernemers? Neem contact op met Anne Kin, btw-adviseur, via telefoonnummer 013-5915125 of stuur Anne een e-mail.