Prinsjesdag: de plannen voor de agrarische sector in 2025

17 september 2024
Artikel

De troonrede laat dit jaar treffende woorden van de koning zien. Als hij eraan refereert wat je kunt bereiken met talent, hard werken en volhouden, beschrijft hij niet alleen de Nederlandse sporters, maar ook de wijze waarop agrarische ondernemers in het leven staan. En ja, ook onze zorgen over de toekomst raken de verbinding tussen mensen en het vertrouwen in de overheid. Hoe treffend beschrijft hij het probleem van kalenderlandbouw als hij zegt dat de beleidswerkelijkheid van de tekentafel niet past bij de werkelijkheid van alle dag. 

Portretfoto van Ineke Couwenberg
Neem contact op met:
Ineke Couwenberg Marktmanager agro
Tractor op landbouwgrond

Ook positief is dat het kabinet duidelijk erkent dat de opeenstapeling van steeds weer nieuwe regelgeving misschien wel het grootst in de landbouw en visserij is. Het kabinet wil af van het gepolariseerde beeld dat voedselproductie en biodiversiteit in alles tegenover elkaar staan. Er is waardering voor het feit dat Nederlandse boeren tot de meest efficiënte ter wereld behoren. 

Het regeerprogramma focust zich in het bijzonder op de mestcrisis, waarover we het artikel Voorstel aanpak mestmarkt vanaf 1 januari 2025 schreven.

Meten is weten

Het kabinet zet nu echt stappen naar doelsturing, waarbij de daadwerkelijke staat van de natuur en gemeten uitstootcijfers leidend worden in het beleid. Dat betekent dat het aan boeren zelf is hoe zij de gestelde doelen willen bereiken. De overheid ontwikkelt een, op termijn afrekenbare, stoffenbalans voor verschillende thema’s, broeikasgassen, stikstof en water. 

Geen gedwongen bedrijfsbeëindiging

Er vindt geen gedwongen bedrijfsbeëindiging plaats. Maar dat wil niet zeggen dat er de komende jaren niet minder boeren komen. Naast de bestaande regelingen voor innovatie en bedrijfsverplaatsing komt er een nieuwe vrijwillige stoppersregeling. Het geheel van regelingen moet ervoor zorgen dat de continuïteit van de agrarische sector wordt gewaarborgd. 

Voedselzekerheid heeft prioriteit

De begroting van het ministerie van LVVN ( Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur) benoemt voedselzekerheid als een prioriteit en zet zich in voor een toekomst met verdienvermogen voor boeren, tuinders en vissers op een vitaal platteland. 

Goed verdienmodel

Een goed verdienmodel is noodzakelijk en dat wordt gezien als een gezamenlijke verantwoordelijkheid van ondernemers, overheid en ketenpartijen. Het kabinet helpt om nieuwe markten en verdienmodellen verder te ontwikkelen. Het blijft investeren om in 2040 een klimaatneutrale en economische glastuinbouwsector te bereiken. Het convenant van 2022 blijft hierbij leidend. 

Geld voor agrarisch natuurbeheer

De natuur in Nederland moeten we behouden, waarbij er gekeken wordt naar wat echt werkt. Hierbij ziet het kabinet meer mogelijkheden om de boeren te belonen voor het leveren van ecosysteemdiensten en agrarische natuurbeheer. 

Alternatief voor kritische depositiewaarde

Het stikstofbeleid gaat er anders uitzien. Het kabinet gaat sturen op de uitstoot in plaats van op de neerslag. Tevens is het plan om de kritische depostiewaarde te vervangen door een juridisch houdbaar alternatief. Dit is echter een complex traject met juridische risico’s en heeft tijd nodig

Leefbaar, sociaal vitaal platteland

Het kabinet gaat werken met een andere manier voor een leefbaar en sociaal economisch vitaal landelijk gebied door samen met andere ministeries in te steken op brede welvaart. Samen met provincie en gemeente werken zij aan een plan om de PAS-melderproblematiek op te lossen. Het hoe is niet omschreven.

Overkoepelend grondbeleid 

Grondmobiliteit is een kritische succesfactor voor een optimale structuur van landbouwgebieden met behoud van robuuste natuurgebieden. Hiervoor komt er in 2025 een overkoepelend grondbeleid waarbij ze streven naar landelijke regie. 

Inzetten op kennis en innovatie

Kennis en Innovatie krijgen aandacht. LVVN wil daar een stimulerende en faciliterende rol spelen. Er komt onder andere een nieuw innovatieprogramma ‘Robots naar de boerenpratijk’. In 2025 worden drie tot zes experimenteerlocaties gestart en er komt een nationaal platform voor de uitwisseling van direct toepasbare praktijkkennis. 

Investeren in relatie

Als laatste willen we nog melden dat het kabinet flink gaat investeren in de relatie met maatschappelijk belanghebbenden, zodat het draagvlak verbetert en beleid in de praktijk ook gaat werken. 

Bekijk alle fiscale wijzigingen uit het Belastingplan 2025.

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wil je meer weten over onze dienstverlening? Neem contact op met Ineke Couwenberg, marktmanager agro, via telefoonnummer 013-4647127 of stuur Ineke een e-mail

 

Wil je meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt je graag verder!

E-mail Ineke
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld je direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu