Bestaat het oude, vertrouwde familiebedrijf nog?

29 oktober 2024
Blog

De ene fusie volgt de andere op en de schaalgrootte van bedrijven neemt in rap tempo toe. CEO’s nemen steeds vaker de dagelijkse leiding over en kapitaalinjecties van buitenaf zijn gewoon geworden. Bestaat het oude, vertrouwde familiebedrijf nog wel? 

Portretfoto van Eric Flinterman
Eric Flinterman Relatiemanager tuinbouw
familiebedrijf opa, vader en zoon

Wat mij betreft is het familiebedrijf actueler dan ooit. Familiebedrijven sturen beter op de lange termijn en langetermijnbeleid is cruciaal voor een duurzaam en rendabel bedrijf. Ook met een CEO in dienst, bepaal jij als (mede-)aandeelhouder het beleid. 

Bij fusies spelen meerdere families een rol. Dit geeft extra dynamiek vanuit verschillende waarden, visies en talenten en kan ook voor conflicten zorgen. Daarom is het zo belangrijk om dit soort zaken voor het aangaan van een fusie zeer grondig te bespreken om te onderzoeken of de (sub) culturen bij elkaar passen. Waar liggen de kansen en waar de uitdagingen? Alleen vanuit economisch perspectief kijken, is te riskant, zo leert de praktijk. 

Kansen voor kinderraad 

Er zijn familiebedrijven waar dergelijke zaken al in een kinderraad worden besproken. Zo leren de kinderen spelenderwijs omgaan met visieontwikkeling, waardenoverdracht en ontwikkelen ze hun bewustzijn. Wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik en hoe verhoudt zich dat tot andere familieleden? Dat wil niet zeggen dat alle kinderen in de toekomst in het bedrijf komen. Het bewustzijn neemt sterk toe en dit geeft al een goede basis voor persoonlijke groei. Zo zal het ene kind willen instappen in het bedrijf en al nadenken over de rol in het bedrijf. Een ander kind wil wel ondernemer worden, maar niet binnen het familiebedrijf. En weer een ander gaat bij voorkeur elders in loondienst. Een kinderraad levert niet alleen veel op voor de kinderen, maar ook voor de besturende generatie. Een frisse kijk op de toekomst kan zeer waardevol zijn. 

Voorbeelden van visies/gedachten uit verschillende kinderraden:

  • Bepaalde teelten worden afgebouwd vanwege hoge milieu-impact.
  • Uitbreiding op huidige locatie wordt stopgezet om op strategisch andere/betere locatie door te groeien. 
  • Toepassing van nieuwe technologie wordt versneld. 
  • Ander kijk op afval en op de omgeving. 

Het familiebedrijf is actueler dan ooit. Een rots in de branding in deze zeer turbulente tijd! Door de snelle toename van de schaalgrootte en het toenemend aantal fusies neemt het aantal familieleden in een bedrijf toe. Dit vraagt om intensieve en bijzondere aandacht voor het managen van de familiedynamiek. Dit gaat ook niet altijd goed. Probeer daarom vooraf zo veel mogelijk discussie te voorkomen door bijvoorbeeld een familiestatuut op te stellen en dit regelmatig te actualiseren. Toch kunnen er altijd zaken binnen de familie niet goed verlopen. Er moet dan kunnen worden ingegrepen met bijvoorbeeld een STAK-bestuur of Raad van Commissarissen. 

Kortom: het oude, vertrouwde familiebedrijf bestaat niet meer. Daar is een groter, professioneler en toekomstbestendiger familiebedrijf voor in de plaats gekomen met behoud van de familiewaarden en dynamiek. 

Meer weten?

ABAB is graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en te zorgen voor inzicht. Wil je meer weten over de dynamiek binnen familiebedrijven na een fusie? Neem dan contact op met Eric Flinterman, relatiemanager, via telefoonnummer 073-6465419 of stuur Eric een e-mail.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt je graag verder!

E-mail Eric
Portretfoto van Eric Flinterman
Relatiemanager tuinbouw
Bel
073-6465419
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld je direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu