Belastingheffing (hoog)leraren en onderzoekers in het buitenland
Werknemers betalen meestal belasting over hun loon in het land waar ze hun werkzaamheden verrichten. Voor (hoog)leraren en docenten kan een uitzondering van toepassing zijn. Ze blijven dan voor maximaal twee jaar belasting betalen in het land waar ze wonen.
Verschuiving van de belastingheffing voorkomen
(Hoog)leraren en onderzoekers die tijdelijk in een ander land werken dan waar ze wonen, kunnen met deze uitzondering te maken krijgen. De vergoeding die ze ontvangen voor het geven van onderwijs of het verrichten van wetenschappelijk onderzoek wordt gedurende maximaal twee jaar belast in het woonland in plaats van in het land waar ze werken. Het doel van de uitzondering is om te voorkomen dat er een verschuiving van de belastingheffing plaatsvindt bij tijdelijk werken in het buitenland.
Veel onzekerheid over belastingheffing
Nederland heeft zeer wisselende afspraken gemaakt met andere landen over de belastingheffing van (hoog)leraren en onderzoekers. Het is niet altijd duidelijk hoe de afspraak moet worden geïnterpreteerd. Of de uitzondering van toepassing is, hangt daarom sterk af van de situatie en het betrokken land. Dit leidt in de praktijk tot veel onzekerheid.
Twee standpunten
Een hoogleraar die in Nederland woont en tijdelijk les gaat geven aan een Belgische universiteit, blijft belasting betalen over zijn loon in Nederland. Onlangs heeft de Belastingdienst in twee kennisgroepstandpunten aangegeven hoe zij tegen de volgende situaties aankijken:
- Stel, de leraar wisselt na twee jaar van baan en start een nieuwe dienstbetrekking. Hij gaat wederom lesgeven in België. Volgens de Belastingdienst kan de tweejaarstermijn niet nogmaals worden toegepast bij een (vrijwel) direct aansluitende dienstbetrekking.
- Stel, de leraar woonde in België en gaf les aan een Belgische universiteit. Na drie jaar emigreert hij naar Nederland. Volgens de Belastingdienst is de uitzondering niet van toepassing omdat de functie al drie jaar geleden is aangevangen. De tweejaarstermijn is hierdoor verstreken.
Onzekerheid blijft bestaan
Hoewel kennisgroepstandpunten een mening zijn van een groep inspecteurs en geen wetgeving, kan het in sommige situaties prettig zijn om aan te sluiten bij een standpunt. Hiermee wordt een wisseling van belastingheffing voorkomen. In andere situaties kunnen de standpunten een wisseling juist in de hand werken. Daarnaast is het maar de vraag of het andere land (België in dit geval) de mening van de Belastingdienst deelt. De onzekerheid blijft daardoor bestaan.
Nieuw belastingverdrag met België
Inmiddels is er een nieuw belastingverdrag getekend met België, waarin de uitzondering voor (hoog)leraren en onderzoekers niet is opgenomen. Zodra het verdrag in werking treedt, gelden met betrekking tot Nederland en België dezelfde regels als voor andere werknemers. De inwerkingtreding van het verdrag wordt niet verwacht voor 2025.
Meer informatie?
ABAB is graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer informatie over belastingheffing in het buitenland? De belastingadviseurs van ABAB Global Mobility Services hebben uitgebreide kennis en ervaring beschikbaar. Neem voor advies contact op met Loes van Baast, global mobility specialist - tax, via telefoonnummer 040-2942601 of stuur Loes een e-mail.