De Bouw & Infra: praktische inzichten voor minder CO2
De bouw- en infrasector heeft een grote rol in de verduurzaming van Nederland. Als ondernemer in deze sector kun jij de koers bepalen naar een schonere toekomst en je bedrijf stevig positioneren voor de uitdagingen van morgen.
Als aannemer of infra-ondernemer kun jij je CO2-uitstoot op verschillende manieren verminderen, zowel direct op de bouwplaats als in je gehele bedrijfsvoering. Wij helpen je als strategische partner om inzicht te krijgen in je uitstoot en laten zien hoe verduurzaming niet alleen het milieu, maar ook je winst ten goede komt.
Voordelen minder CO2-uitstoot
De bouw- en infrasector is verantwoordelijk voor een flink deel van de nationale CO2-uitstoot. Denk aan emissies door machines, materiaalproductie en energieverbruik op de bouwplaats. Door je impact te verkleinen, profiteer je van meerdere voordelen:
- kostenbesparing door efficiënter gebruik van materialen en brandstoffen;
- concurrentievoordeel door te voldoen aan duurzaamheidsverwachtingen van opdrachtgevers, investeerders en geldverstrekkers;
- voorbereid op de toekomst met strengere regelgeving rondom de energietransitie en CO2-reductie.
De energietransitie draait om de overstap van fossiele brandstoffen (zoals olie, gas en kolen) naar duurzamere en hernieuwbare energiebronnen (zoals zon, wind, waterkracht en biomassa). Het doel is klimaatverandering tegen te gaan. Daarnaast speelt elektrificatie van de sector en de ontwikkeling van slimme energienetwerken een belangrijke rol in deze transitie. Investeren in elektrificatie wordt vaak als te kostbaar ervaren in vergelijking met fossiel. Maar met het aangekondigde ETS-2 handelssysteem (2027/2028) komt het omslagpunt sneller in zicht.
Inzicht is de eerste stap naar verduurzaming
Voordat je concrete zaken doorvoert om de uitstoot te reduceren en kosten te besparen, is de eerste stap dat je de directe uitstoot op de bouwplaats en projectlocatie inzichtelijk maakt. Hieronder vallen ook indirecte emissies zoals materiaalproductie en elektriciteitsgebruik en de bijbehorende kosten.
Van inzicht naar actie
Naast inzicht bieden wij jou ook (praktische) begeleiding om verduurzaming binnen je bedrijf door te voeren. Denk bijvoorbeeld aan:
- subsidies voor duurzaamheid;
- doorrekenen exploitatiekosten levensduur bij investeringskeuzes (wel/niet elektrisch);
- fiscale voordelen en juridische uitdagingen;
- milieu-impact vanuit beschikbare data financiële rapportages;
- inzetbaarheid van duurzaam personeel;
- duurzaamheidsrapportage.
Wij praten graag verder met jou. Onze aanpak is met name interessant voor bedrijven in de utiliteits- en woningbouw, maar ook voor infrastructuurondernemers en bedrijven die werken aan projecten met complexe logistieke uitdagingen.
Samen naar een duurzame toekomst
Wil jij weten hoe jouw bedrijf ervoor staat en welke stappen je kunt zetten naar een duurzamere bedrijfsvoering? Wij denken graag met je mee. Kleine verbeteringen kunnen al een groot verschil maken, zowel voor het milieu als voor jouw resultaten.
Meer weten?
Neem contact met ons op en ontdek hoe wij samen jouw bedrijf klaarstomen voor een duurzamere toekomst in Bouw & Infra. Ben je benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Neem contact op met Peter van der Hurk, relatiemanager bouw- en infra, via telefoonnummer 06-53252498 of stuur Peter een e-mail.