Energiebelasting besparen voor tuinders

17 december 2024
Artikel

Als tuinder weet je hoe belangrijk energie is voor je bedrijf. Maar wist je ook dat je mogelijk meer betaalt aan energiebelasting dan nodig? Als je meerdere kassen op verschillende locaties hebt, kun je verschillende mogelijkheden benutten. Zo houd je grip op de kosten en meer ruimte over om te groeien.

Marjan Bierhuis
Neem contact op met:
Marjan Bierhuis Senior belastingadviseur
Plantenkas

Hoe werkt het?

Het belastingtarief daalt naarmate je meer energie verbruikt. In 2024 betaal je voor elektriciteitsverbruik boven 50.001 kWh ongeveer 4 cent per kWh, terwijl het tarief onder dat verbruik kan oplopen tot 11 cent per kWh. Ook voor gas varieert de energiebelasting afhankelijk van het verbruik met verschillende tariefzones. Het is dus voordeliger als je kassen als één geheel – één object – worden aangemerkt.

Maar hier zit de uitdaging: de gemeente en de Belastingdienst kijken soms anders naar je situatie. Zelfs als de gemeente je kassen ziet als één object in de WOZ-beschikking, kan de Belastingdienst beslissen dat de locaties los van elkaar staan. Dat betekent dat je voor elke locatie opnieuw het hogere tarief betaalt. De Rechtbank Den Haag heeft onlangs bevestigd dat de Belastingdienst deze vrijheid heeft.

Wat kun je doen?

Heb je meerdere locaties en denk je dat jouw kassen samen één object vormen? Zorg ervoor dat je dit tijdig afstemt met de Belastingdienst. Bij aaff begrijpen we hoe complex dit kan zijn. We bekijken jouw situatie kritisch, adviseren je over de beste aanpak en helpen je eventuele discussie te voorkomen. Zo zorg je ervoor dat je optimaal gebruikmaakt van de lagere belastingtarieven voor grootverbruikers.

Veranderingen in 2025

In 2025 staan er mogelijk ingrijpende veranderingen te wachten op het gebied van energie voor tuinders:

  • Afbouw korting energiebelasting op gas: het verlaagde tarief voor tuinbouw wordt in tien jaar tijd geleidelijk afgebouwd naar het reguliere belastingtarief.
  • CO2-heffing: er komt een vlakke heffing op elke ton CO2-uitstoot in de glastuinbouw. De exacte hoogte wordt nog vastgesteld, maar schattingen wijzen op ongeveer € 14,40 per ton CO2 in 2030.
  • De aanpassing WKK-vrijstelling Belastingplicht voor grote WKK's: WKK-installaties met meer dan 20 megawatt elektrisch vermogen worden belastingplichtig.

Meer weten?

Wil je zeker weten dat je geen kansen laat liggen? Onze specialisten staan voor je klaar om jouw situatie te analyseren en concrete stappen te zetten. Neem contact met ons op en ontdek hoe ABAB je helpt om discussies over de energiebelasting te voorkomen. Samen zorgen we voor groei!

Wil je meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt je graag verder!

E-mail Marjan
Marjan Bierhuis
Senior belastingadviseur
Bel
073-6465388
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld je direct aan
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu