Maatlat Duurzame Paardenhouderij
De paardenhouderij was jarenlang de enige branche in de veehouderijsector die geen gebruik kon maken van fiscale voordelen bij investeringen in huisvestingssystemen. Dat is nu veranderd.
Wat is de Maatlat Duurzame Veehouderij?
De Maatlat Duurzame Veehouderij is een toetsingsinstrument om te beoordelen hoe integraal duurzaam bouw- of verbouwplannen van veehouders zijn. Het instrument bestaat uit een scoresysteem dat zich richt op verschillende thema’s. Denk aan diergezondheid, welzijn en klimaat, brandveiligheid en bedrijf en omgeving. Per onderwerp is een minimum aantal punten vereist.
Heeft u plannen voor de bouw of verbouw van een paardenstal en wilt u in aanmerking komen voor fiscaal voordeel via de MDV, dan moet u in ieder geval voldoen aan de volgende randvoorwaarden:
- Per paard is de minimale leefruimte 12,3 m2 en per pony 9,0 m2.
- 10% van de dierplaatsen is groter dan 12,3 m2 of 9,0 m2.
- Voor merries met veulen worden pas punten toegekend als de leefruimte 1,66 maal zo groot is als voor een individueel paard, dus 20,2 m2.
- Voor individuele huisvesting zonder vaste uitloop geldt dat voor 20% van de dierplaatsen een buitenuitloop aanwezig is van ten minste 15 x 7,5 meter.
- Voor individuele huisvesting met vaste uitloop geldt dat 5% van de dierplaatsen een buitenuitloop heeft van ten minste 15 x 7,5 meter.
- Alle dieren worden gehuisvest met zicht op andere paarden binnen 30 meter én hebben vrij zicht via ten minste twee wanden van het verblijf.
Het traject
Een MDV-certificeringstraject start op het moment dat u begint met de uitwerking van uw plannen op papier. Aan de hand van deze plannen voor individuele of groepshuisvesting kunt u laten beoordelen of u voldoende punten scoort voor het certificaat. U vraagt vervolgens een ‘voorlopig’ certificaat aan. Na ontvangst hiervan mag u starten met het tekenen van koopovereenkomsten en het realiseren van het project. U moet de koopovereenkomsten binnen drie maanden na het tekenen aanmelden voor fiscaal voordeel. Heeft u een voorlopig certificaat, maar vergeet u dit te doen? Dan heeft u alsnog geen recht op fiscaal voordeel.
Na het realiseren van de bouw of verbouw, vraagt u een definitief certificaat aan. Een inspecteur komt op uw bedrijf kijken of u uw plannen heeft gerealiseerd zoals u met het voorlopig certificaat heeft aangevraagd. U mag het fiscaal voordeel pas definitief toepassen na deze controle en na ontvangst van het definitieve certificaat.
Wij helpen u graag
Epiic heeft al vele jaren ervaring met de begeleiding van ondernemers die staan voor de verbouw of nieuwbouw van een dierverblijf volgens MDV-certificaat. Wij helpen u dan ook graag tijdens het complete traject van de Maatlat Duurzame Paardenhouderij.
Onze consultant subsidie Hans Jacobs komt graag in een vroeg stadium met u in contact. Door al in de tekenfase betrokken te worden bij uw project, kan zij zorgen voor een zo optimaal mogelijke vormgeving van de stal, aansluitend bij de maatlateisen. De begeleiding van Epiic bestaat uit het uithanden nemen van alle werkzaamheden rondom de certificering. Wij regelen de voorlopige certificering, fiscale aanvragen en staan u bij tijdens de definitieve certificering.
Meer weten?
Heeft u bouw- of verbouwplannen? Meer weten over uw subsidiemogelijkheden? Neem contact op met Hans Jacobs, manager innovatie, via telefoonnummer 073-6465475 of stuur Hans een e-mail. Samen maken we dromen waar.