Wat regel je persoonlijk voor de bedrijfscontinuïteit van jouw varkenshouderij?
Wie aan de slag gaat met de bedrijfscontinuïteit van zijn varkenshouderij, krijgt te maken met verschillende thema’s. Om hierbij van betekenis te zijn, helpen we je graag op weg met een informerende artikelserie. In dit tweede artikel gaan we in op diverse persoonlijke aspecten die kunnen bijdragen aan de bedrijfscontinuïteit van je varkenshouderij. Hierna volgen er nog artikelen over de thema’s Levenstestamant, Bedrijfscontinuïteit korte termijn en Bedrijfscontinuïteit (middel)lange termijn.
Je nalatenschap regelen
Een van de eerste zaken waar je aan denkt als je dingen ‘voor later’ gaat regelen, is meestal de nalatenschap. Belangrijk om te weten is dat veranderingen in de wet en je persoonlijk situatie invloed kunnen hebben op je (toekomstig) testament als ondernemer in de varkenshouderij. In je testament leg je vast wat er moet gebeuren met je bedrijf als je er niet meer bent. Een up-to-date testament zorgt voor rust en zekerheid.
In je testament wijs je de erfgenamen aan. Wettelijk gezien zijn dat je partner en kinderen, maar soms kan het fiscaal aantrekkelijk zijn om neefjes en nichtjes te laten erven. Ook als er andere personen zijn die je iets wilt nalaten, leg je dit vast in je testament. Het is verstandig om vooraf ook te bepalen wie de afwikkeling van je nalatenschap regelt. Tot slot kun je in je testament (of in een ander contract) een opvolger voor je bedrijf benoemen.
De fiscale aspecten
Volgens de wet krijgt de langstlevende echtgenoot alle goederen uit de nalatenschap toebedeeld. De kinderen krijgen enkel een geldvordering op de langstlevende echtgenoot. Dit noemen we een papieren erfdeel. Afhankelijk van je situatie kan het verstandig zijn om in je testament aanvullende voorwaarden op te nemen, bijvoorbeeld over erfbelasting, vruchtgebruik en rente op de vorderingen van de kinderen. Hier zijn verschillende fiscale voordelen te realiseren, maar het is wel belangrijk om op tijd zaken vast te leggen.
Voogdij en bewind
Je staat er misschien nooit bij stil, maar als je als ouder(s) komt te overlijden, wie zorgt er dan voor je (minderjarige) kinderen? Onze juristen familierecht kijken graag met je mee naar dit belangrijke aspect. In principe behoud je als ouder het gezag als de andere ouder overlijdt. Als de andere ouder het gezag niet had, kan er worden bekeken of deze het gezag alsnog krijgt na het overlijden. Als beide ouders overlijden, wijst de rechter een voogd aan. Door in je testament de voogdij alvast zelf te regelen, voorkom je onenigheid tussen familieleden over de zorg voor je kinderen. Dat is een geruststellende gedachte.
Samengesteld gezin
Steeds vaker is er sprake van een samengesteld gezin, bijvoorbeeld als ouders opnieuw gaan samenwonen of trouwen. In deze situatie is het voor de partners (gehuwd of samenwonend) misschien wel nóg belangrijker om stil te staan bij de gevolgen van een overlijden voor de achtergebleven partner en (stief-)kinderen. In een testament kun je regelingen treffen om de nieuwe partner en (stief-)kinderen goed verzorgd achter te laten. Mocht je al eerder – tijdens de vorige relatie – een testament op hebben gesteld, controleer dan goed wat er is vastgelegd en pas aan wat nodig is voor de nieuwe situatie.
Schenken als ondernemer
Als je na je overlijden geld en andere bezittingen nalaat, moeten de erfgenamen hier belasting over betalen. Je kunt veel erfbelasting besparen door op een slimme manier bij leven te schenken. Zo bespaar je veel geld door de jaarlijkse schenkingsvrijstelling te benutten. Bovendien mag je je kinderen één keer in hun leven € 31.813 belastingvrij schenken. Als je aan schenken denkt, moet je wel goed weten welke regels er gelden. Ook voor bedrijfsoverdracht tijdens leven of overlijden is er een regeling om de overdacht deels vrij te stellen van schenk- of erfbelasting.
En wat nog meer?
Binnen het thema ‘Persoonlijk’ kunnen er nog meer zaken zijn die je moet regelen om de bedrijfscontinuïteit van je varkenshouderij te garanderen. Zo is het bijvoorbeeld van belang om regelmatig te (laten) toetsen of je huwelijkse voorwaarden nog aansluiten op de huidige situatie. Verder zou je nog kunnen denken aan het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering om te voorkomen dat je partner in de financiële problemen komt na je overlijden. En wellicht wil je ook nog de waarden van je familiebedrijf vastleggen. Afspraken hierover leg je vast in een familiestatuut.
Meer weten?
Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. We helpen je graag met het ontwikkelen en implementeren van een gedegen bedrijfscontinuïteitsplan voor jouw varkenshouderij. In de komende artikelen lees je hier meer over. Wil je alvast meer informatie, neem dan contact op met Frank Steenbreker, senior bedrijfsadviseur, via telefoonnummer 06-83046058 of stuur Frank een e-mail. Maak kennis met ons team Varkenshouderij