Zijn toezeggingen in een werkgeversverklaring bindend?

26 januari 2024
Artikel

Voor een hypotheekaanvraag kan een werknemer om een werkgeversverklaring vragen. Maar als u hierin verklaart dat u van plan bent om het dienstverband voort te zetten, zit u daar dan aan vast?

Daphne Osseman
Neem contact op met:
Daphne Osseman Manager Salaris- en Personeelsdiensten
Werkgever overhandigt werknemer een werkgeversverklaring

Niet gebonden aan verlengen arbeidsovereenkomst

Voor het aanvragen van een hypotheek of huurovereenkomst kan het zijn dat een werknemer een werkgeversverklaring moet overleggen. Naast informatie over het salaris geeft u als werkgever in deze verklaring ook aan dat u de intentie heeft het dienstverband voort te zetten. Maar dit betekent niet dat u gebonden bent aan het daadwerkelijk verlengen van de arbeidsovereenkomst. Uw werknemer kan op een later moment dan ook geen rechten ontlenen aan deze verklaring.

Schriftelijk informeren werkgeversverklaring

Afhankelijk van bijvoorbeeld externe omstandigheden, maar ook het functioneren van uw werknemer, behoudt u het recht om een dienstverband al dan niet te verlengen. Ongeacht wat u heeft verklaard in de opgestelde werkgeversverklaring. Om misverstanden en juridisch getouwtrek te voorkomen, is het verstandig om uw werknemer vooraf schriftelijk te informeren dat u de werkgeversverklaring uitsluitend verstrekt voor het aanvragen van een hypotheek of huurovereenkomst.

Lees meer over de dienstverlening van ABAB Salaris- en Personeelsdiensten.

Welke risico’s loopt u bij verstrekken werkgeversverklaring? 

Loopt u als werkgever dan helemaal geen risico bij het verstrekken van een werkgeversverklaring? In Amsterdam diende onlangs een zaak waarin een werkgever aansprakelijk werd gesteld omdat hij onjuiste informatie had opgenomen in een werkgeversverklaring. De werkgever had zijn werknemer een salarisverhoging in het vooruitzicht gesteld. Deze zou per 1 juni ingaan. In de werkgeversverklaring had de werkgever echter vermeld dat de verhoging al zes maanden eerder was ingegaan. Op basis van deze informatie verstrekte de bank een lening. Na opzegging van de lening vanwege wanbetaling bleef de bank met een restschuld zitten. Hierop zocht de bank verhaal bij de werkgever.

Het hof oordeelde dat de werkgever een onjuiste werkgeversverklaring had afgegeven. Hierin stond niet het salaris dat de werknemer op het moment van ondertekening daadwerkelijk verdiende, maar het salaris dat hij mogelijk later zou krijgen. Ook had de werkgever niet vermeld dat het genoemde inkomen pas op een latere datum zou ingaan. Het werd de werkgever dus aangerekend dat de bank de financieringsaanvraag baseerde op een onjuiste werkgeversverklaring waardoor een deel van de geleden schade voor rekening komt van de werkgever.

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen.

Heeft u vragen over het opstellen van een werkgeversverklaring? Of wilt u meer weten over de dienstverlening van ABAB Salaris- en Personeelsdiensten? Neem contact op met Daphne Osseman, via telefoonnummer 0413-336549 of stuur Daphne een e-mail

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Daphne
Daphne Osseman
Manager Salaris- en Personeelsdiensten
Bel
0413-336549
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld je direct aan
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu