Huisvesting personeel: regels en aansprakelijkheid
De SNF-certificering is een belangrijk aandachtspunt in het kader van de Wet aanpak schijnconstructies (WAS) en de inhouding van huisvesting op het minimumloon. Als uw bedrijf beschikt over SNF-certificering, weten uw opdrachtgevers dat uw organisatie voldoet aan richtlijnen op het gebied van gezondheid, kwaliteit en wet- en regelgeving.
Naast deze certificering zijn er nog een aantal andere belangrijke aandachtspunten. Als u deze zaken namelijk niet op orde heeft, kan dat verstrekkende gevolgen hebben. Houd er rekening mee dat de SNF certificeringsnormen per 2021 aangescherpt worden om onwenselijke huisvestingsituaties te voorkomen. Per 2021 geldt er een transparanter en stringenter beleid voor huisvesting van arbeidsmigranten en worden alle panden periodiek geïnspecteerd in plaats van steekproefsgewijs.
Er zijn verschillende manieren om mensen te huisvesten. Denk aan het plaatsen van units, woonhuizen, het geschikt maken van bestaande bedrijfsgebouwen voor bewoning, huisvesting op campings of in recreatiewoningen.
Bestemmingsplan
Ten eerste moet u vaststellen of het bestemmingsplan toelaat de betreffende locatie voor bewoning te gebruiken. Zo mag niet iedere rijtjeswoning (eengezinswoning) zonder meer door individuele personen worden bewoond. Ook zijn er vaak regels ten aanzien van de periode dat er mensen gehuisvest mogen zijn.
Daarnaast mag elke gemeente eigen beleid voeren ten aanzien van huisvesting van seizoensarbeiders/arbeidsmigranten. Je ziet ook vaak dat gemeenten in regionaal verband beleid opstellen. De regels verschillen dus per gemeente, maar kunnen ook per locatie binnen die gemeente verschillend zijn.
Brandveiligheid
Een zeer belangrijk aspect is de brandveiligheid van de onderkomens. Ondernemers moeten kunnen aantonen dat de brandveiligheid door de gemeente is goedgekeurd. We zien vaak situaties waarbij de brandweer wel de controles uitvoerde, maar waarvan vervolgens niets werd vastgelegd. Dan kan de ondernemer niet aantonen dat zijn gebouwen aan de brandveiligheidseisen voldoen.
Als u meer dan vier personen in een gebouw huisvest, moet u voldoen aan de regels van het Bouwbesluit. Gaat het om vijf tot tien personen, dan is er een Meldingsplicht. Als u aan meer dan tien personen nachtverblijf verschaft, spreken we van een vergunningplicht.
Werkgeversaansprakelijkheid
Kunt u als ondernemer niet voldoen aan bovenstaande eisen, dan heeft dit gevolgen voor uw werkgeversaansprakelijkheid. De verzekering keert niet uit als u hierin nalatig bent geweest. Vallen er gewonden of, erger nog, doden bij calamiteiten, dan kunt u als werkgever persoonlijk aansprakelijk worden gesteld.
Kortom: zorg ervoor dat u in elke huisvestingssituatie op de hoogte bent van de benodigde vergunningen en dat u deze ook in bezit krijgt. Anders kunt u voor zeer vervelende verrassingen komen te staan. Onze vastgoedadviseurs helpen u graag.
Meer informatie
Bij ABAB Legal zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer weten over de huisvesting van personeel? Neem contact op met Reinier-John Koopman, jurist ondernemingsrecht, via telefoonnummer 013-4647180 of stuur Reinier-John een e-mail.