Opstellen van uw testament: vergeet eerdere schenkingen niet

8 juli 2024
Artikel

Regelmatig schenken ouders aan één van hun kinderen, terwijl hun andere kinderen op dat moment geen (gelijke) schenking krijgen. Vaak gebeurt dit met het voornemen later alsnog te schenken aan deze kinderen, zodat zij allemaal gelijk behandeld worden.

Portretfoto van Linda Pijpers
Neem contact op met:
Linda Pijpers Estate planner en jurist personen- en familierecht
Opstellen testament familie

Maar wat als ouders overlijden voordat zij de andere kinderen een gelijke schenking hebben gedaan? Of als zij bij leven niet over voldoende financiële middelen beschikken om die schenkingen alsnog aan de andere kinderen te doen? Dan is er sprake van een ongelijkheid tussen de kinderen. Er zijn mogelijkheden om hierop te anticiperen. Laat u hierover goed adviseren.

Geen inbreng volgens de wet 

Tot 1 januari 2003 was de hoofdregel dat schenkingen met de erfenis moesten worden verrekend. Per 1 januari 2003  is dit veranderd. De hoofdregel is nu dat ontvangen schenkingen niet met de erfenis verrekend hoeven worden. Ander gezegd: de schenkingen hoeven niet in de nalatenschap worden ingebracht.

Wél inbreng op grond van overeenkomst van schenking of testament

Op deze hoofdregel bestaat een uitzondering. Bij de schenking zelf of in het testament kunt u namelijk bepalen dat de schenking wél moet worden ingebracht door het kind dat de schenking ontving. Dit wordt dan verrekend met zijn of haar erfdeel.

Wilt u uw kinderen uiteindelijk gelijk behandelen? Dan is het verstandig om in de overeenkomst van schenking te bepalen dat uw kind de schenking moet inbrengen in uw nalatenschap. Heeft u dit niet gedaan? Dan kan dit alsnog door het in uw testament vast te leggen.  

Geen inbreng op basis van schenkingsovereenkomst

Maar wat als u uw kind in de schenkingsovereenkomst expliciet heeft vrijgesteld van inbreng? Kunt u dan alsnog in uw testament bepalen dat uw kind de schenking wél moet inbrengen?

Een voorbeeld

Een moeder schenkt € 100.000 aan haar zoon. In de hiervoor opgestelde overeenkomst van schenking is een vrijstelling van inbreng in de nalatenschap opgenomen. De moeder wilde namelijk ook schenken aan haar andere kind, maar door omstandigheden is dat er niet meer van gekomen. Zij gaat naar de notaris om een testament op te maken. In het testament wil zij voor haar zoon een verplichting opnemen om de schenking alsnog in te brengen. 

Is dit mogelijk, aangezien in de schenkingsakte een vrijstelling van inbreng is opgenomen?

Op deze vraag is geen duidelijk antwoord te geven. De meningen in de literatuur hierover verschillen namelijk. Laat u daarom adviseren door onze juristen. 

Heeft uw nalatenschap wel de omvang die u voor ogen heeft? Stel dat uw partner reeds overleden is en u een nieuwe partner heeft, die u voldoende verzorgd wilt achterlaten. De reeds gedane schenkingen (vrij van inbreng) aan uw kinderen kunnen dus niet zonder meer ‘rechtgezet’ worden door er in uw testament anders over te bepalen.

Volledigheid

Ben volledig bij het opmaken van uw testament en neem alle schenkingen, die u aan de kinderen deed, daarbij mee. Dan weet u zeker dat uw testament niet anders uitpakt dan u het voor ogen had.

Meer weten?

ABAB Legal is graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer weten over het schenken aan uw kinderen en wat in uw situatie de beste optie is? Laat u adviseren door Linda Pijpers, jurist personen- en familierecht, via telefoonnummer 0485-561325 of stuur Linda een e-mail. Zo bent u ervan verzekerd dat uw wensen en behoeften juist en goed zijn vastgelegd.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze jurist helpt u graag verder!

E-mail Linda
Portretfoto van Linda Pijpers
Estate planner en jurist personen- en familierecht
Bel
0485-561325
Social media icoon

Volg ABAB Legal op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu