Tips bij het verhuren van uw bedrijfswoning aan uw personeel

27 juni 2024
Artikel

Op veel agrarische erven staan bedrijfswoningen. Op deze woningen rust doorgaans een agrarische bestemming. Daarom mag alleen iemand met een binding met het daar gevestigde agrarische bedrijf zo’n woning bewonen. Verhuur aan particuliere huurders is niet toegestaan.  

Portretfoto van Jorrit Morra
Neem contact op met:
Jorrit Morra Jurist ondernemingsrecht
Verhuizen

Tips voor het verhuren van een woning aan personeel

Het verhuren van de woning aan uw personeel kan daarom aantrekkelijk zijn. Wij geven u vier praktische tips: 

Controleer het omgevingsplan 

Er is namelijk geen standaard bepaling over wat een bedrijfswoning is en wie daarin mag wonen. Het verschilt per gemeente hoe zij de verschillende definities hanteren. Laat u vooraf dus goed informeren over wat wel en niet mag. 

Let op aan wie u uw woning verhuurt

De gemeente stelt in omgevingsplannen verschillende voorwaarden. Een veelvoorkomende voorwaarde is dat een (bedrijfs-)woning alleen mag worden bewoond door een huishouden. De Raad van State, de hoogste bestuursrechter van Nederland, oordeelde dat een groep arbeidsmigranten geen huishouden vormt. Verhuur uw woning daarom aan een specifieke werknemer in plaats van meerdere individuele werknemers die geen verdere band met elkaar hebben. 

Voorkom huurbescherming

Op grond van de huidige wetgeving heeft een huurder van woonruimte huurbescherming als hij een woning langer dan twee jaar bewoont of na minimaal twee (tijdelijke) opvolgende huurcontracten. Vanaf 1 juli 2024 is het sluiten van tijdelijke huurcontracten helemaal niet meer toegestaan en heeft een huurder meteen huurbescherming. Om te voorkomen dat uw werknemer aanspraak maakt op huurbescherming, moet u een goede huur- én arbeidsovereenkomst opstellen. Leg daarin goed vast dat het bewonen van de bedrijfswoning verplicht is vanwege de werkzaamheden die uw werknemer verricht. En dat de looptijd van de huur gekoppeld is aan die van de arbeidsovereenkomst. Als u dat niet doet riskeert u alsnog een reguliere huurovereenkomst mét bijbehorende huurbescherming. 

Zorg dat de praktijk overeenstemt met het contract

Veel verhuurders denken slim te zijn door een contract op te laten stellen dat juridisch goed in elkaar zit, maar waarbij de praktijk er anders uitziet. Bijvoorbeeld door een huurder na afloop van diens arbeidsovereenkomst toch in de woning te laten verblijven. Het gevolg kan zijn dat de huurder alsnog aanspraak maakt op huurbescherming. Bovendien loopt u hierbij risico op handhaving door de gemeente, omdat de woning niet door een derde bewoond mag worden. Hier kan de gemeente forse dwangsommen voor opleggen. 

Meer weten?

ABAB Legal is graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer weten over het verhuren van een bedrijfswoning aan uw personeel of wilt u een huurovereenkomst laten opstellen? Neem dan contact op met Jorrit Morra, jurist ondernemingsrecht, via telefoonnummer 013-4647180 of stuur Jorrit een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jorrit
Portretfoto van Jorrit Morra
Jurist ondernemingsrecht
Bel
0165-531323
Social media icoon

Volg ABAB Legal op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu