Van bestemmingsplan naar omgevingsplan; wat betekent dit voor u?

22 januari 2024
Artikel

De regels met betrekking tot ruimtelijke ordening zijn samengevoegd onder de Omgevingswet. Een van de centrale elementen hierbij is de verschuiving van het bestemmingsplan naar het omgevingsplan.

 

Portretfoto van Britt Nuiten
Neem contact op met:
Britt Nuiten Jurist vastgoed, ruimtelijke ordening en milieu
Uitvoering omgevingsplan

Voor ondernemers brengt deze overgang verschillende en opmerkelijke veranderingen met zich mee. Ze kunnen van invloed zijn op de manier waarop u uw bedrijfsactiviteiten plant, uitvoert en ontwikkelt. In dit artikel leest u er meer over.

Wat is een omgevingsplan?

In het omgevingsplan vindt u regels over wat is toegestaan op uw locatie. Iedere gemeente stelt één omgevingsplan vast voor het hele grondgebied. Hierbij krijgt de gemeente ruimte om omgevingsplannen globaler en flexibeler in te richten dan bestemmingsplannen. Dat betekent dat een plan mogelijk is, tenzij het omgevingsplan bepaalt dat uw plan niet mogelijk is. Daarnaast zullen ook veel andere lokale regels in het omgevingsplan opgenomen worden, zodat u gemeentelijke regels gebundeld en overzichtelijk kunt raadplegen.

Wat zijn de gevolgen voor u als ondernemer?
 

1. Samenvoegen van verschillende aspecten
Het bestemmingsplan was vooral gericht op ruimtelijke ordening en specifieke bestemmingen van grond. Het omgevingsplan groepeert een breder scala aan aspecten, waaronder milieu, water, natuur, cultuurhistorie, en gezondheid. Dit betekent dat u straks niet alleen naar de bestemming van een locatie moeten kijken, maar ook naar andere relevante factoren die van invloed zijn op uw bedrijfsvoering.

2. Flexibiliteit en maatwerk
Het omgevingsplan biedt meer ruimte voor flexibiliteit en maatwerk. Dit komt doordat er meer rekening kan worden gehouden met toekomstige ontwikkelingen en er specifieke regels voor een gebied kunnen worden opgenomen. Zo kunt u in overleg met de gemeente meer vrijheid krijgen bij het realiseren van uw plannen. Het stelt u in staat om beter in te spelen op specifieke lokale omstandigheden en behoeften. Dit kan gunstig zijn voor de ontwikkeling van uw bedrijfsactiviteiten.

3. Snellere procedures
De Omgevingswet stroomlijnt de procedures voor het verkrijgen van vergunningen en goedkeuringen. Hierdoor zouden aanvragen sneller moeten gaan en de procedures efficiënter moeten verlopen. Het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) faciliteert het delen van informatie en vereenvoudigt vergunningsaanvragen.

4. Vergunningvrij bouwen
Het omgevingsplan breidt de mogelijkheden voor vergunningvrij bouwen uit. Dit kan voordelig zijn voor u, als u kleine aanpassingen wilt doen zonder door uitgebreide vergunningsprocedures te hoeven gaan.

Meer weten?

De overgang van bestemmingsplan naar omgevingsplan betekent een meer integrale, flexibele, en participatieve aanpak. Laat u goed informeren over de specifieke regels en mogelijkheden. Wilt u weten welke kansen het omgevingsplan biedt voor uw plannen? Neem contact op met Britt Nuiten, jurist vastgoed, ruimtelijke ordening en milieu, via telefoonnummer 013-5915143 of stuur Britt een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze jurist helpt u graag verder!

E-mail Britt
Portretfoto van Britt Nuiten
Jurist vastgoed, ruimtelijke ordening en milieu
Bel
013-5915143
Social media icoon

Volg ABAB Legal op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu