Werken binnen de lijntjes van de Arbeidstijdenwet

9 juli 2024
Artikel

Seizoensinvloeden kunnen binnen ondernemingen zorgen voor topdrukte. Het blijft daarbij lastig om de inzet van medewerkers binnen de grenzen van de Arbeidstijdenwet (ATW) te houden. 

Portretfoto van Inge Titulaer
Neem contact op met:
Inge Titulaer Jurist arbeidsrecht
Twee collega's aan een tafel

Gevolgen niet naleven Arbeidstijdenwet

Het niet naleven van de regels in de Arbeidstijdenwet kan verschillende gevolgen hebben, zoals boetes van de Inspectie SZW. Ook de medewerkers zelf kunnen bij niet-naleving waar schade uit volgt (zoals gezondheidsproblemen) overgaan tot een aansprakelijkheidsstelling. 

Werkgevers moeten zich niet alleen houden aan de regels, maar ook hun administratie op de juiste manier bijhouden. De Arbeidstijdenwet kent niet alleen beperkingen van het aantal gewerkte uren per dag of week of langer, maar er zijn ook regels voor pauzetijden en rusttijden. Let op: voor jonge werknemers gelden andere regels.

Hoofdregel Arbeidstijdenwet

De hoofdregel is dat een medewerker over een periode van vier weken gemiddeld 55 uur per week mag werken. Meer dan zestig uur per week mag nooit. Daarbij geldt over een periode van zestien weken een gemiddeld maximumaantal van 48 uur per week. Tussen het einde van de werkdag en de start van de nieuwe werkdag hoort minstens een rusttijd van elf uur te zitten.

Regeling in de cao’s 

Ook cao's kunnen bepalingen bevatten over arbeidstijden. Deze afspraken worden gemaakt tussen werkgevers(organisaties) en werknemers(organisaties) en kunnen specifieke regels en voorwaarden vastleggen die verdergaan dan de algemene wetgeving. De bepalingen in een cao zijn meestal gunstiger voor de werknemers dan de wettelijke minimumvereisten. Dit betekent dat cao’s de medewerkers vaak aanvullende bescherming en voordelen bieden bovenop de wettelijke regels. 

Advies: volg de regels

Het is belangrijk voor zowel jouw onderneming als jouw medewerkers om de regels en voorschriften van de Arbeidstijdenwet en/of de cao te volgen. Niet alleen om juridische gevolgen te vermijden, maar ook om een veilige en gezonde werkomgeving te waarborgen.

Meer weten? 

ABAB is graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Neem voor advies en/of begeleiding bij het naleven van de regels uit de Arbeidstijdenwet of de geldende cao contact op met Inge Titulaer, jurist arbeidsrecht, via telefoonnummer 013-4647180 of stuur Inge een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Inge
Social media icoon

Volg ABAB Legal op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu