Keuzestress voor de pensioendatum
De nieuwe Wet toekomst pensioenen zorgde ervoor dat uiteindelijk alle pensioenregelingen overgaan naar een beschikbare premie. Dit betekent dat deelnemers verschillende keuzes moeten maken tijdens de opbouw van het pensioen.
Dit geldt ook zeker kort voor het moment dat het pensioen daadwerkelijk moet ingaan, met name voor de verzekerde pensioenregelingen. Helaas zijn de keuzes voor deelnemers die pensioen opbouwen bij de bedrijfstakpensioenfondsen beperkt gebleven. De meeste fondsen kozen voor de solidaire premieregeling, waarbij de sociale partners de keuzes voor onder andere de beleggingsmogelijkheden bepalen en de deelnemer een beperkte keuze heeft.
Keuzes bij indiensttreding
Eigenlijk begin je al met keuzes te maken op het moment dat je in dienst treedt bij een werkgever en wordt aangemeld voor de pensioenregeling. Bij de intake moet de werkgever je wijzen op de keuzes die je bij aanvang van de pensioenregeling hebt. Denk hierbij aan:
- Hoe wil je beleggen? Past de standaard lifecycle bij je?
- Kun en wil je extra inleggen in de pensioenregeling?
- Kun je kiezen voor extra partnerpensioen en/of een ANW-hiaat?
- Wil je voorsorteren op een vaste of variabele uitkering na de pensioendatum?
- Is het verstandig om waardeoverdracht van je vorige pensioen te overwegen?
Pensioengesprek
Deze keuzes op zich vragen eigenlijk al om een pensioengesprek. Hoe kun je bijvoorbeeld bepalen of je extra moet inleggen? Dan zul je toch inzicht moeten hebben in je verwachte pensioenuitkering. Ook opgebouwde rechten bij vorige werkgevers moeten daarin worden meegenomen. Zijn er nog andere voorzieningen, zoals een (bancaire) lijfrente? Misschien is juist extra inleggen in een (bancaire) lijfrente wel een betere optie dan bij te sparen in de pensioenregeling?
Als je hier al geen stress van krijgt, dan heb je nog te maken met alle (wettelijke) keuzes die je vlak voor de pensioendatum moet maken. Allereerst moet je bepalen wanneer je met pensioen wil. De AOW-leeftijd en de pensioenrichtleeftijd zijn meestal niet gelijk. Wil je op de AOW-datum met pensioen, misschien zelfs eerder of toch later? Hoeveel krijg ik dan en wat heb ik nodig?
Om op deze vragen een antwoord te kunnen geven, zul je ook inzicht moeten hebben in alle andere keuzemogelijkheden voor de ingang van je pensioen. De belangrijkste zijn:
- Deeltijdpensioen. Gedeeltelijk je pensioen in laten gaan en gedeeltelijk doorwerken
- Uitruilen van partnerpensioen in ouderdomspensioen (en omgekeerd)
- Tijdelijk een hoger pensioen en later een lagere pensioenuitkering
- Een vast pensioen (gegarandeerde uitkering) of een variabel pensioen
- Eenmalige uitkering van 10% van de waarde van je ouderdomspensioen (voorlopige ingangsdatum 1-7-2025)
- Definitieve keuze vaste of variabele uitkering
-
Keuze voor de pensioenuitvoerder die het pensioen gaat uitbetalen
Zorg voor inzicht
Niet zomaar een paar eenvoudige keuzes en ze moeten ook nog eens per pensioenregeling gemaakt worden. Zorg daarom dat je al je pensioenaanspraken in beeld hebt. Dit kan eenvoudig door in te loggen op www.mijnpensioenoverzicht.nl. Je hebt dan direct je huidige situatie in beeld. Ook kun je de verschillende keuzes maken door in te loggen op de persoonlijke portalen bij de pensioenuitvoerders.
Vaak roepen al deze keuzemogelijkheden meer vragen op dan oplossingen. Om te bepalen wat voor jouw specifieke situatie verstandig is, is het advies om op zijn vroegst een half jaar voor je beoogde pensioendatum aan de slag te gaan. Vraag of je werkgever je kan (laten) helpen om inzicht te krijgen in je pensioen of schakel een adviseur in. Persoonlijke keuzebegeleiding zorgt ervoor dat je goed geïnformeerd de best passende keuze kunt maken.Meer weten?
ABAB is graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wil je weten welke pensioenkeuzes jij hebt in jouw specifieke situatie? Neem dan contact op met Erwin Gram, senior pensioenadviseur, via telefoonnummer 013-4647286 of stuur Erwin een e-mail.