ViDA komt eraan: grote btw-veranderingen voor platforms
De platformeconomie groeit explosief en dat brengt nieuwe verantwoordelijkheden met zich mee. Met het ViDA-voorstel wil de EU btw-afdracht moderniseren en vereenvoudigen. Of je nu passagiersvervoer, kortetermijnverhuur of goederenleveringen faciliteert, deze nieuwe regels raken je platform direct.
Met de juiste strategie kun je niet alleen voldoen aan de regels, maar ook jouw concurrentiepositie versterken.
De formele goedkeuring van het ViDA-voorstel volgt waarschijnlijk begin 2025, waarna de invoering per lidstaat start.
Impact ViDA: wat betekent het voor platforms?
Digitale platforms spelen een steeds grotere rol in het btw-systeem. De nieuwe regels zijn misschien een uitdaging, maar bieden ook kansen. Zo kunnen platforms profiteren van efficiëntere processen en een verbeterde klantervaring, wat uiteindelijk bijdraagt aan groei en klanttevredenheid.
Meer btw-verantwoordelijkheden voor platforms bij goederenlevering
Sinds 1 juli 2021 zijn platforms verantwoordelijk voor de btw op goederenleveringen binnen de EU door niet-EU-leveranciers aan EU-consumenten en op importverkopen tot €150. Vanaf 1 januari 2027 breidt deze verantwoordelijkheid uit naar alle leveringen van goederen door niet-EU-leveranciers. Voor leveringen door EU-verkopers blijft de verkoper zelf verantwoordelijk voor de btw.
Maatregelen tegen fraude door IOSS
Platforms die importverkopen faciliteren, kunnen via de Import One Stop Shop (IOSS) btw afdragen. De douane verleent btw-vrijstelling als het IOSS-nummer wordt overlegd. Vanaf begin 2025 voert de EU maatregelen in om fraude te voorkomen, waaronder het koppelen van het importconsignatienummer aan het IOSS-nummer van de leverancier.
Nieuwe btw-regels voor platforms in verhuur en vervoer
Vanaf 1 juli 2028 krijgen platforms die kortetermijnverhuur (max. 30 nachten) en passagiersvervoer (over de weg) faciliteren nieuwe btw-verplichtingen. Deze worden per 1 januari 2030 echt verplicht gesteld. Platforms hoeven geen btw af te dragen als leveranciers een geldig btw-nummer hebben en zelf btw in rekening brengen. Wel moeten platforms altijd gegevens verzamelen, zelfs als de diensten niet btw-plichtig zijn.
Daarnaast mogen platforms geen gebruik maken van de margeregeling voor reis- en touroperators. Dit betekent dat ze btw moeten betalen over de volledige verkoopprijs, in plaats van alleen over hun bemiddelingsfee.
Nieuwe regels voor plaats van dienst
Btw op B2C-bemiddelingsdiensten wordt geheven in de lidstaat waar de onderliggende transactie (dienst) plaatsvindt.
Nog meer digitale btw-veranderingen
Check ook ons artikel over de e-facturatie en één btw-registratie! Hier lees je alles over de nieuwe rapportageverplichtingen, e-facturatie en de vereenvoudiging naar één btw-registratie uit het ViDA-voorstel.
Wil je meer weten over de gevolgen van de ViDA?
ViDA brengt grote veranderingen, maar ook kansen. Samen zorgen we dat jouw platform er klaar voor is en zelfs groeit door deze nieuwe regels. Anne Kin, internationale btw-adviseur helpt je graag om grip te krijgen op ViDA en kansen te benutten. Neem contact op met Anne via telefoonnummer 013-5915125 of stuur Anne een e-mail.