Financieel zwaar weer door leveringscontracten?

12 augustus 2024
Artikel

Veel akkerbouwers kunnen vanwege het natte voorjaar niet voldoen aan de leveringsplicht in hun contracten. Leveringen hebben veel invloed op het financiële resultaat van de producent, maar ook op de beschikbare liquiditeiten. Hoe houd je hier zicht op?

Portretfoto van Frans van Wanrooij
Neem contact op met:
Frans van Wanrooij Senior agrarisch bedrijfsadviseur
Ondergelopen akkerbouwgrond

Het seizoen 2024-2025 is in volle gang. We hebben te maken gehad met een nat en koud voorjaar met hoosbuien van soms meer dan 60 millimeter. Op diverse plaatsen zijn aardappelen laat de grond ingegaan. In sommige gevallen konden er zelfs geen uien geplant worden. Dit heeft natuurlijk zijn invloed op de groei en het uiteindelijke rendement van de gewassen. 

Leveringsplicht

Veel telers hebben contracten afgesloten voor de verkoop van hun aardappelen. Met de late plantingen en het natte weer is de vraag of de contractueel vastgelegde hoeveelheden daadwerkelijk geleverd kunnen worden. In de meeste contracten is een leveringsplicht opgenomen, waarbij de hoeveelheden zijn vastgelegd. Ook zijn hierin de percelen opgenomen en is het ras bekend. Voor de afnemers zijn deze gegevens belangrijk, omdat ze hun productieprocessen hierop afstemmen. Zij houden rekening met de verwachte leveringen en plannen daarop hun activiteiten.

Diverse contracten voorzien wel in een escape-route ten aanzien van de leveringsplicht. Als er calamiteiten optreden, heeft de producent dikwijls tot een maand voor de oogst de mogelijkheid om dit te melden. De afnemer kan dan beoordelen of er afgeweken kan worden van het contract en moet dit schriftelijk bevestigen. Bij deze beoordeling kijkt de afnemer nauwkeurig naar de bredere bedrijfsomstandigheden, zoals de andere gewassen die worden geteeld en voor welke afnemers deze bestemd zijn. Voor de producent is het van essentieel belang om een realistische inschatting te maken van de opbrengsten per perceel en tijdig in te spelen op eventuele calamiteiten. Als er een leveringsplicht is, is het ook noodzakelijk om te kijken hoe en wanneer deze ingevuld gaat worden. 

Het belang van liquiditeitsbeheer

De impact van leveringen op het financiële resultaat van de producent kan aanzienlijk zijn. Niet alleen beïnvloeden ze de winstgevendheid, maar ook de beschikbaarheid van liquide middelen. Een liquiditeitsprognose stelt akkerbouwers in staat om inzicht te krijgen in de toekomstige kasstromen en daarmee de financiële gezondheid van hun bedrijf te waarborgen. Op het moment dat een akkerbouwbedrijf de leveringsplichten in zijn contracten niet kan nakomen, wordt een liquiditeitsprognose extra belangrijk. Dat helpt namelijk om de financiële gevolgen van de situatie tijdig in kaart te brengen en te beheren. Door vooruit te kijken naar verwachte inkomsten en uitgaven, kunnen zij tijdig inspelen op mogelijke liquiditeitstekorten, zoals seizoensgebonden pieken in kosten of vertragingen in opbrengsten door weersomstandigheden. 

Een goed opgestelde liquiditeitsprognose helpt bij het nemen van strategische beslissingen, zoals het plannen van investeringen, het onderhandelen over leningen of het aanpassen van teeltstrategieën. Zo draagt het direct bij aan het minimaliseren van financiële risico’s en het optimaliseren van de bedrijfsvoering, waardoor de continuïteit van het bedrijf beter wordt gewaarborgd. 

Meer weten?

ABAB is graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Samen kunnen we ervoor zorgen dat je de juiste stappen zet om uw financiële stabiliteit te waarborgen, zelfs in uitdagende weersomstandigheden. Neem voor meer informatie of advies contact op met Frans van Wanrooij, senior agrarisch bedrijfsadviseur, via telefoonnummer 06-22924300 of stuur Frans een e-mail.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt je graag verder!

E-mail Frans
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld je direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu