Gelijke kansen voor iedere strandpaviljoenondernemer

20 juni 2024
Artikel

Voor ondernemers die een strandpaviljoen (willen) exploiteren, is een mooi plekje op het strand een must.  Vorig jaar overwogen enkele kustgemeentes een aanbestedingsprocedure in te voeren voor strandpaviljoenondernemers. Wat betekent dat voor u? 

Portretfoto van Britt Nuiten
Neem contact op met:
Britt Nuiten Jurist vastgoed, ruimtelijke ordening en milieu
strandpaviljoen

Meer kapers op de kust

Kenmerkend voor een strandpaviljoen is natuurlijk de ligging aan het strand. Daar zit nu ook precies het knelpunt, want stranden zijn niet onbeperkt beschikbaar voor strandpaviljoens. Het huren van een stukje strand wordt gezien als een schaars recht. Het is voor de exploitatie van een strandpaviljoen dan ook noodzakelijk om een huurovereenkomst met de overheid af te sluiten. Hoe deze procedure eruitziet, hangt af van het beleid van de gemeente en provincie waar het strandpaviljoen is gevestigd. Het beleid kan dus per kuststreek verschillen. Wilt u als ondernemer in aanmerking komen voor een huurovereenkomst? Kijk dan goed naar het beleid en de procedure van de betreffende kuststreek. 

Gelijke kansen voor iedere ondernemer

In de EU mag iedere persoon een onderneming te starten, met gelijke kansen voor iedereen. In de praktijk betekent dit dat (potentiële) ondernemers de ruimte moeten krijgen om mee te kunnen dingen naar beschikbare huurovereenkomsten. Belangrijk hierbij is dat in ‘redelijke mate van openbaarheid’ informatie wordt verstrekt over:

  • de beschikbaarheid en voorwaarden van de huurovereenkomst;
  • hoe de verdelingsprocedure van de huurovereenkomsten werkt; 
  • welke termijn voor de aanvraag berekend wordt;
  • welke criteria de gemeente hanteert om een stukje aan het strand toe te wijzen aan ondernemers.

Onlangs is aan de Hoge Raad geadviseerd dat iedere verdeelwijze is toegestaan, zolang die manier maar gelijke kansen biedt.

Bestaande strandpaviljoenhouders

Een belangrijk pijnpunt voor bestaande strandondernemers is dat een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd of het stilzwijgend verlengen van een huurovereenkomst niet wordt gezien als een gelijke kans. Dit maakt het voor nieuwkomers immers erg moeilijk om een plek op het strand te bemachtigen. Overeenkomsten voor een bepaalde periode brengen echter juist onzekerheid met zich mee voor ondernemers. Kunnen zij de gemaakte investeringen wel terugverdienen? Gevolg van deze onzekerheid is dat ondernemers weinig investeren of investeringen uitstellen. Dat heeft vervolgens weer impact op de kwaliteit van de faciliteiten en dienstverlening op het strand. Ook voor bestaande ondernemers geldt dat het lokale beleid duidelijkheid kan geven over de verlening van de huurovereenkomst.

Goed nieuws?

De kwestie ‘eerlijke kansen’ speelt ook op landelijk niveau. De Hoge Raad geeft later dit jaar onder andere een oordeel op de vraag hoe gelijke kansen kunnen worden geboden. Onlangs werd ter voorbereiding op deze uitspraak een advies uitgebracht. Hierin werd opgemerkt dat als gemeenten een goede reden hebben om met één bepaalde partij in zee te gaan, zij daaraan voorafgaand geen strenge criteria hoeven te doorlopen. Goed nieuws dus voor bestaande ondernemers op het strand. Of dit advies daadwerkelijk wordt overgenomen, horen we naar verwachting eind oktober 2024.

Meer weten?

ABAB Legal is graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u weten hoe u in aanmerking kunt komen voor een huurovereenkomst met de overheid of wilt u meer duidelijkheid over het beleid van een bepaalde kuststreek? Neem dan contact op met Britt Nuiten, jurist vastgoed, ruimtelijke ordening en milieu, via telefoonnummer 013-5915143 of stuur Britt een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze jurist helpt u graag verder!

E-mail Britt
Portretfoto van Britt Nuiten
Jurist vastgoed, ruimtelijke ordening en milieu
Bel
013-5915143
Social media icoon

Volg ABAB Legal op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu