De accountant dood? Mooi niet. Met dank aan ICT
Ze kwamen ze trouw langsbrengen op onze kantoren. De veelijsten. Alle koeien stonden erop, keurig genummerd. Boeren konden in de jaren ‘80 gebruikmaken van de Wet op de investeringsaftrek (WIR). Investeringen in hun vee konden zij aftrekken van de belastingen. Bij ABAB verwerkten we al die data in het RAS, een door onszelf ontwikkeld Runderadministratiesysteem. Een mooi staaltje ICT.
Oude koeien uit de sloot? Dat klopt. Maar ook een beeld van ABAB dat anno 2024 nog fier overeind staat. Want sinds de start van de automatisering is er binnen ABAB altijd veel geïnvesteerd in ICT. En ook vandaag de dag kiezen we nog graag voor eigen systemen of op z’n minst maatwerk. Uniek als je hoort hoe dat bij andere accountantskantoren gaat, aldus Ron Gielen, Michel Groenen en Walther Cornelissen. En zij kunnen het weten. Want met respectievelijk 34, 35 en 43 jaar ervaring bij ABAB hebben zij een grote bijdrage geleverd aan onze ICT-infrastructuur.
Slow-cooking avant la lettre
In de beginjaren van de automatisering lag de focus vooral op het automatiseren van repetitieve werkzaamheden. Haast moest je daarbij overigens nog steeds niet hebben. Het was slow-cooking avant la lettre. Walther: “Ik ben mijn carrière bij ABAB begonnen met het overschrijven van bankafschriften op codelijsten. Ik zat toen nog in Veghel. Per post gingen die lijsten naar het hoofdkantoor in Tilburg, waar een zaal vol dames zich bezighield met het verponsen. Dat duurde weken en dan kwamen de gegevens per post weer terug. Konden wij ze weer controleren.”
In stroomversnelling
Vanaf halverwege de jaren ’90 kwam de automatisering in een stroomversnelling. ABAB schafte het boekhoudpakket Exact aan. Maar vooral het feit dat iedereen een eigen pc op zijn bureau kreeg, bleek een gamechanger. Michel: “Het digitaliseren van de rapportages, maar ook het automatiseren van onze werkprogramma’s ging ineens heel snel. ABAB was op dat vlak ook echt voorloper. Met dank aan Anton Broeks, hoofd Vaktechniek, en Frans van Loon, hoofd ICT. Zij zijn écht bepalend geweest voor het ICT-landschap dat je nog steeds terugziet in onze organisatie.”
Klant centraal
“Anton Broeks had duidelijke ideeën over hoe je complexe materie kon automatiseren én hoe je de klant daarbij centraal stelde”, aldus Michel: “Verder heeft hij zich samen met Frans van Loon altijd hard gemaakt voor één standaard. Bij concullega’s zie je nog weleens dat hun werkwijze per vestiging verschilt. Bij ABAB werken we allemaal op dezelfde wijze. Het is de enige manier waarop je kwaliteit kunt waarborgen. Overigens snappen we dat niet alle collega’s daar altijd even blij mee zijn. Gelukkig heeft Hans Scholten ons hierbij vanuit de directie altijd gesteund. Hij noemde ICT de belangrijkste afdeling van de organisatie. Dat heeft ons erg geholpen.”
Van boekhouder naar strategisch adviseur
Het RAS bestaat al jaren niet meer. En hoewel we bij ABAB inmiddels vaker voor standaardsystemen kiezen, zijn wij nog altijd het enige kantoor met eigen jaarrekeningsoftware en een volledig zelf ontwikkeld Mijn ABAB. Standaard of niet, de razendsnelle ontwikkelingen op het gebied van ICT hebben ervoor gezorgd dat het vak van accountant drastisch veranderd is. Michel: “Dankzij ICT kunnen ondernemers steeds meer zelf doen. Als accountant hebben we veel meer een adviesrol gekregen. Iets wat de komende jaren alleen maar belangrijker wordt. Kijk alleen al naar alle data die we verzamelen in ons datawarehouse. Het biedt ongelooflijk veel mogelijkheden om onze klanten nog gerichter te benaderen en bij te staan.”
Een laatste koe
Tja, de wereld is veranderd. Met hun ruim 100 jaar ICT-ervaring maakten Walther, Michel en Ron nadrukkelijk deel uit van dat proces. Het vraagt om nog één oude koe uit de sloot. Ron: “Ik weet nog goed dat we in mijn beginjaren bij ABAB graag voor IBM-computers kozen. Op een gegeven moment nodigde IBM alle (!) collega’s uit voor een presentatie in de buurt van Brussel. De bijeenkomst zelf was slaapverwekkend, maar de reis heel gezellig. De buschauffeurs hadden zelf bier ingekocht, zo konden ze wat bijverdienen.” Inderdaad, de wereld is veranderd …